Zašto su iracionalni strahovi iracionalni?

Svi oblici anksioznosti su zapravo iracionalni, neurotski strahovi. Javljaju se u okviru napada panike, generalizovanog anksioznog poremećaja, socijalne anksioznosti, opsesivno kompulzivnog poremećaja, post-traumatskog stresnog poremećaja i fobija itd. O razlici između racionalnih i iracionalnih strahova pročitajte ovde.

Iracionalni strahovi su iracionalni zato što je njihov sadržaj (misli) je nerealističan, nikada se ne ostvaruje u realnosti i često nije u vezi sa spoljašnjim okolonostima. Iracionalni strahovi su posledica imaginacije i često imaju simboličko a ne bukvalno značenje. Oni su nastali kao posledica toga što osoba godinama potiskuje realne strahove (ono čega se zaista plaši). Pošto se strah ne može potisnuti, on mora da nađe neki način da se ispolji pa se onda ispoljava u vidu zastrašujućih fantazija.

Funkcija zastrašujućih fantazija i misli

Zastrašujuće fantazije su takve da osobi privlače pažnju (odnose se na nešto strašno, užasno ili nemoralno, jednostavno neprihvatljivo) i ujedno skreću pažnju sa pravih problema. Upravo iz tog razloga iracionalni strahovi imaju funkciju i opstaju uprkos očiglednom nedostatku potvrde koja dolazi iz realnosti.

Da li sam normalan ako imam iracionalne misli i strahove?

To što su ti strahovi iracionalni to ne znači da je osoba koja ih ima iracionalna ili duševno bolesna. Iracionalni strahovi nisu znaci duševne bolesti već znakovi da osoba ima neki anksiozni poremećaj. Anksiozni poremećaji se vrlo uspešno rešavaju psihoterapijom (kognitivno – bihejvioralnom psihoterapijom) i / ili metodama psihološke samopomoći. U ovom kratkom tekstu opisaću glavne karakteristike iracionalnih strahova. Poznavanje tih karaktristika će vam pomoći da ih bolje razumete što pretstavlja uvod u njihovo rešavanje.

Karakteristike iracionalnih strahova

 1. Baziraju se isključivo na imaginaciji, na strašnim fantazijama – ne odnose se na ono što se stvarno dešava već se baziraju na nečemu što osoba zamišlja da bi moglo da se desi. Obično je to zamišljanje nekog katastrofičnog scenarija (Šta ako …?)
 2. Prenaglašeni su i intenzivni – iracionalni strahovi su intenzivni jer su se vremenom povećavali. Razlog tog povećavanje je izbegavanje. Što osoba više izbegava da se suoči sa strahom to on postaje sve jači vremenom.
 3. Uporni su – jer se osoba uporno opire da se suoči sa njima.
 4. Osoba ih se ne može osloboditi razuveravanjem – nikakvi logički argumenti ili dokazi ne mogu osobu lišiti iracionalnog straha. Što osoba više sebe razuverava to strah biva sve jači. Pošto je iracionalan strah iracionalan ne može se prevazići argumentima i logikom. Problem uopšte nije intelektulne prirode. Osoba mora da nauči kako da se distancira od straha i kako da ga pusti da ode. Dokle god se osoba bavi analizom iracionalnih misli ona se u stvari i dalje opire strahu.
 5. Ne mogu se pobediti ali se mogu prevazići – što više pokušavate da suzbijete strah to je on sve jači. Zašto se ne treba boriti sa strahovima pročitajte ovde. Razlog tome je što su iracionalni strahovi znak da se osoba opire strahu već duže vreme i da to više nije održivo. Rešenje je u suočavanju sa strahom.

Jedan od najčešćih i tipičnih iracionalnih strahove je strah od gubitka kontrole.

Šta znači suočiti se sa iracionalnim strahom?

Da bi se osoba suočila sa iracionalnim strahom i pustila ga da ode potrebno je dve stvari:

 1. da se distancira od njegovog sadržaja – da ne shvata svoje iracionalne misli bukvalno
 2. da se telesno ne opire strahu i pusti ga da dođe i prođe – otklanje telesnih blokada (koje se satoje u nepravilnom disanju i stezanju mišića) omogući će da strahh nesmetano dođe i prođe

Kada osoba nauči i primeni ova dva principa ona je naučila da toleriše strah umesto da ga trpi

U svim mojim knjigama i programima objašnjavam ta dva prinicipa i tehnike koje tome služe. Jako je važno razumeti te principe ali bez njihove primene u praksi nema rezultata. U procesu psihoterapije učim svoje klijente kako da to urade u praksi i oslobode se iracionalnih strahova a u programima samopomoći im dajem instrukcije koje treba sami da primene. Do sada imam dva talva programa jedan se bavi prevazilaženjem napada panike a drugi prevazilaženjem opsesivnih misli.

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

skype: vaspsiholog

www.vaspsiholog.com

Vladimir Misic

5 komentara na: “Zašto su iracionalni strahovi iracionalni?

 1. Jelena says:

  Ovo je mnogo dobar tekst i savjet za osobe koje imaju ovaj problem. Imam pitanje i mnogo bi mi znacio vase misljene i vas savjet. Kao prvo hvala vam na ovu predivnu sajtu! Dok pisem ovo dozivljavam neku tjeskobu u grudina mislim da je mala panika. Naucila sam da se suocim strahom i trpim cekam dok ne prodje jer godinama
  Nisam znala sta mi je i mislila sam da gubim razum. Najvise me bilo strah dusevne bolesti utripujem sebi neke simptome i odma me hvata ta panika znaci osecam tu teskobu dok mislim na to. Pitanje dali se manifestuje imaginacije misli na sve ne samo na neke scenarie nego malo drugacije mislim na drugaci sadrzaj imaginacije napr. Zamisljam neke gluposti da vidim il cujem neke stvari upravo neke simptome dusevne bolesti jesuli to isto iracionalne misli i imaginacije.. I povodom toga mislim da imam depresiju jer se osecam lose i nemam volju. Pa utripujem sebi i depresiju zato sto sam ponekad depremirana povodom svega sto mi se desava.. Pozdrav

  • Damjan says:

   Pozdrav,
   Sve je to iracionalno. I ja sam još na početku, posle prvih napada panike, tripovao svašta. Da imam depresiju, da ludim, da ću da eksplodiram od anksioznosti… Ništa se od toga nije desilo. Savetujem ti da prihvatiš sve to i proći će. Znači ako počnu iracionalne misli ili šta već imaš, znaj da su to samo iracionalne misli i kažeš sebi imam iracionalne misli, PA ŠTA.

   • Jelena says:

    Tek sad sam procitala tvoj davjet damjame hvala puno.. Mnogo je nezgodan osjecaj steah od straha strah od depresijr steah od ludila nemoze to niko da svati ko nema.. Kako si sve to prebrodio inace pokusavam sve da prihvatim ali ponekad je tesko

 2. Jovana says:

  Borim se sa iraconalnim strahovima vec pola godine,desava mi se vezano za voljene osobe,najcesce za decu!Napravim ceo scenario u glavi,mnogo je los osecaj kao film,kako ih fizicki neko zlostavlja,maltretira…i mnogo gore stvari!Sta da radim kada mi krene,da li da prekonem ili sta vec!Neznam kako da se nosim sa time!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *