Kako premenstrualni sindrom (PMS) može uticati na povišenu anksioznost

Kako premenstrualni sindrom (PMS) može uticati na povišenu anksioznost

Povišena anksioznost se može javiti kod svakog čoveka i ona može biti aktivirana u određenim životnim sitacijama. U ovom tekstu će biti reči o povišenoj anksioznosti koja se javlja kao simptom anksioznih poremećaja. Ovi poremećaji nastaju kao proizvod genetske predispozicije i uticaja spoljašnjih stersova. Njihovo održavanje je pre svega vezano za način interpretiranja simptoma i tzv. anksiozne misli. U psihoterapiji je jako bitno da klijent nauči da prepoznaje ove misli, da ih ne shvata kao deo realnosti i da ih zanemaruje . Nakon određenog vremena, kod klijenta dolazi do poboljšanja i simptomi povišene anksioznosti i anksioznih misli počinju da blede i polako nestaju. Međutim, dešava se da u toku ovog procesa bude nekih dana kada su ti simptomi jači. Kod osoba ženskog pola se često dešava da to bude upravo u toku premenstrualnog perioda kada dolazi do disbalansa hormona pa se one dodatno uplaše da im se ne vraćaju stari simptomi koje su već u velikoj meri prevazišle. U ovom tekstu ću objasniti zašto se ovo dešava.

Zašto dolazi do povišene anksioznosti tokom premenstrualnog perioda?

Pokazalo se da u toku fizioloških promena, koje se dešavaju u premenstrualnom periodu, dolazi do povećanja kortizola, hormona stresa koji utiče na povećanje anksioznosti. Inače, kada osoba prolazi kroz stresni period a sklona je povišenoj anksioznosti, njena uznemirenost će se povećati. Isto tako kod osoba ženskog pola, u toku premenstrualnog perioda, ovo se dešava na telesnom planu bez ikakvih spoljašnjih stresova (koji naravno ako se pojave u ovom periodu prave dodatnu poteškoću). Ono što je važno za žene koje inače imaju neki od ansksioznih poremećaja da se ne uplaše usled pojačanja simptoma u ovom periodu i da to shvate kao trenutno stanje koje će brzo proći. Kada dođe do povećane anksioznosti žena/devojka treba uvek da odgovori na dva pitanja: „Da li sam imala neke stresne, konfliktne situacije u ovom periodu?“ i „Da li sam u PMS-u?“.

Više o povezanosti povišene anksioznosti i ralnih, životnih stresova pročitajte ovde.

Kako prevazići povišenu anksioznost u premenstrualnom periodu?

Kao prvo, jako je važno da shvatite da je do pogoršanja simptoma odnosno do povećanja anksioznosti, uznemirenosti, anksioznih misli došlo usled PMS-a i da je to samo trenutno stanje. Recite sebi, da se vi ne vraćate u stanje u kom ste bili na početku tretmana tj. da vam se ne vraća pomremećaj već da su ovo samo lošiji dani koji će proći. Činjenica da znate zašto se nešto dešava će umanjiti vašu uznemirenost povodom pogoršanja simptoma. Takođe, možete primeniti sve tehnike koje ste naučili tokom psihoterapije, koje će umanjiti posledice ovih fizioloških promena ali je najbitnije da budete strpljive i sačekate.

Mr Sanja Marjanović

dipl.psiholog

kontakt za zakazivanje savetovanja uživo: 064 64 93 417

kontakt za zakazivanje online savetovanja: vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

skypename: psihologsanja

 

Vaš psiholog Sanja Marjanović

2 komentara na: “Kako premenstrualni sindrom (PMS) može uticati na povišenu anksioznost

 1. Mina says:

  Postovana,
  Ja imam ovaj problem. Desava mi se da nedelju dana pre ciklusa postanem napeta i sve mi smeta. Tada osecam negativnu energiju, netrpeljivost, cak i mrznju prema svom muzu. Sve sto mi smeta kod njega tada se 100 puta pojaca i postajem preosetljiva, cesto kazem nesto sto ga iziritira i onda bukne svadja. On je i bez toga nervozan i temperamentan tip i zbog svih sukoba koje smo imali, posle 5godina veze dosli smo do ivice razvoda..Sledeca svadja moze da bude i kraj nase vanbracne zajednice. Inace imam 30god i sina od skoro 3,5god. Probala sam neke terapije lekovima za smanjenje anksioznosti ali uglavnom sam se osecala lose (pad pritiska,suicidne misli,dezorjentisanost)..Probala sam i tablete na bazi bilja ali ni sa njima nisam resila problem. Da li postoji neko resenje? Meni bi prihala fizicka aktivnost ali svaki noj izlazak iz kuce radi setnje tada moj muz shvati lose i napada me. Ljubimoran je i umisli svasta. Ne znam sta da radim. Sve sam pokusala. Hiljadu razgovora smo imali. On uvek kaze sve je to zbog mene. Ali ja nemam njegovu podrsku u zivotu ni za sta osim da budem domacica i majka detetu i da ne mrdam iz kuce. Inace imam diplomu fakulteta a on je automehanicar. Oboje smo bez posla, pomaze nas njegova sestra. Hvala Vam na svakom savetu. Pozdrav…

 2. Ivana says:

  Postovani,

  Hvala Vam na clancima. Odlicni su, a nadam se da ce i pomoci. Ono sto bi ja osobno volila, a to je da zabranite komentare na svojim clancima jer oni uznemiravaju isto kao i forum i tjeraju na dodatne simptome i negativnost i umisljanja.

  Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *