Tvorac termina mišićni oklop je Vilhelm Rajh, osnivač telesne psihoterapije. Rajh je počeo da stvara svoj novi okvir znanja još dok je radio kao psihoanalitičar dvadesetih godina. Njegov rad se udaljio od Frojdovog kako teorijski tako i u smislu praktičnih tehnika koje je koristio u svom radu. Umesto fokusa na sadržaj, značenje i istoriju sadržaja koji su iznosili njegovi pacijenti, Rajh je počeo da posebno obraća pažnju na njihovo emocionalno izražavanje. Manje je posmatrao šta je pacijent rekao, a više kako, dakle, više je posmatrao proces nego sadržaj.

Rajh je postao prvi stvarni telesno orijentisani psihoterapeut. Umesto da sedi na vrhu kauča, izvan pacijentovog pogleda, Rajh je sedeo pored njega. On je gledao u pacijentove oči, primećivao da li pacijent odbija pogled od njega kada bi se bitan materijal pojavio. On je posmatrao disanje. Kada nastaju pauze i kada se disanje usporilo? Kada se ubrzalo? Primećivao je monotonost glasa i agitaciju ili mirnoću telesnog izražavanja kada bi pacijent opisivao emocionalne događaje. Primećivao je kada pacijentu izbiju suze a kada ne, identifikujući tenzije u telu koje su igrale ključnu ulogu u blokiranju izražavanja osećanja.

Rajh je shvatio da reči često odvraćaju i čine nejasnim fundamentalne emocionalne procese. Kada bi rekao pacijentu da ne govori, telesna ekspresija bi govorila istinu. Vilica se može ukočiti sa stisnutim zubima, oči širom otvoriti pri anksioznosti, grudi ostati naduvane, itd. Rajh je smatrao da fizičke tenzije u telu i emocionalno potiskivanje izražavaju istu stvar.

Tako je Rajh razvio svoj koncept mišićnog oklopa da opiše blokiranje osećanja pomoću šema mišićnih tenzija u telu. On je video šeme mišićne tenzije u telu kao otpore: otpore ka izražavanju emocija, oslobađanju osećanja i napretku psihoterapije. Rajh je smatrao da karakter osobe sam sebe brani od promene, od otpuštanja ovih šema otpora. On to radi zadržavajući i blokirajući oslobađanje tenzija unutar tela, koje bi u suprotnom učinila da se pacijent promeni.

Od čega se sastoji mišićni oklop?

Oklop je stvoren od šema zategnutih mišića. Rajh je govorio o sedam segmenata mišićnog oklopa: okularni (oči, čelo, lobanja i skalp, nazalna oblast), oralni (usta, vilica), cervikalni (vrat), torakalni (grudni koš, ramena i ruke), dijafragmatski (mišić dijafragme), abdominalni (stomak) i karlični.

Svaki segment okolopa odnosi se na određene delove tela u kojima se nalaze funkcionalne grupe mišića. Blokiranje osećanja obično obuhvata blokade u više telesnih segmenta. Na primer osoba koja dominantno blokira izražavanje tuge i bola, može imati istovremeno mišićne tenzije u torakalnom (spuštene grudi, slab udah i ograničen i kontrolisan izdah), cervikalnom (stegnuto grlo) i dijafragmatskom (stegnuta, tvrda i nepokretna dijafragma). Grudi su spuštene čime se ograničava unos kiseonika pa time i energetski nivo u organizmu, dok je izlazna faza pulsacije (sposobnost da se izdahne kompletno i spontano) takođe ograničena čime se sprečava izražavanje konvulzija bola. Grlo i dijafrgama su stegnuti da bi se sprečilo spontano ispuštanje krika i jecaja pri izražavanju tuge. Pri neblokiranom izražavanju bola, osoba ispušta zvukove iz stomaka, grlo je otvoreno, grudi su pokretljive a dijafragma virbira u rtimu jecaja. Osoba plače i u stanju je da izarazi bol u kontaktu (svesno oseća i prihvata svoj bol i u stanju je da ga izrazi pred drugom osobom – terapeutom). Neblokirano izražavanje osećanja dovodi do značajne redukcije telesne tenzije. Nakon toga klijent se oseća slobodnije, življe, opuštenije i više je u kontaktu sa svojim telom.

Rad na rastvaranju mišićnog oklopa ima za cilj da klijent postane ponovo sposoban da spontano izražava svoja osećanja i uspostavi fleksibilniju kontrolu nad svojim ponašanjem i izražavanjem.

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

www.vaspsiholog.com