Mogi moji klijenti me pitaju kako izlgeda proces lečenja impotencije i erektilne disfunkcije. Prva stvar na koju odmah želim da im ukažem jeste da lečenje nije odgovarajući termin za ovaj proces. Zašto?

Zašto lečenje nije pravi termin za ono što radimo u vezi problema impotencije i erektilne disfunkcije?

Lečenje podrazumeva postojanje neke bolesti. S obzirom da u 90% slučajeva uzrok impotencije i erektilne disfunkcije nije organske priorode već psihološke ne može reći da se radi o bolesti. Disfunkcija nije uvek bolest. Disfunkcija je u ovom slučaju posledica stresa i psiholoških faktora.

Drugi razlog zašto reč lečenje ne opisuje adekvatno ono što muškarac radi kakda želi da reši problem impotencije i erektilne disfukcije jeste činjenica da muškarac tokom tog procesa uči neke nove veštine. Dakle, lečenje ovog problema nije lečnje već edukovanje u funkciji prevazilaženja problema.

Cilj tretmana jeste da muškaraca:

  1. nauči kako da ne stvara sebi stres povodom mogućih neuspeha vezanih za erekciju i seksualno funkcionisanje
  2. da povrati spontanost i oslobodi se anksioznosti
  3. da promeni sliku o sebi kao muškarcu (nauči da prihvati sebe bezuslovno)
  4. da povrati i / ili izgradi samopouzdanje
  5. promeni štetne oblike ponašanja i zameni ih korisnim koji će mu pomoći da reši problem

Koliko traje proces prevazilaženja impotencije i erektilne disfunkcije?

Prevazilaženje ovog problema je proces koji traje oko mesec dana. To važi samo pod uslovom da muškarac svaki put primenjuje instrukcije koje treba da primeni u praksi kako bi rešio problem. U mom programu Kako da sami rešite problem sa erekcijom ja učim muškarce svemu onome što treba da urade kako bi rešili ovaj problem. Isto tako objašnjavam šta ne treba raditi, koje obrazce ponašanja i mišljenja treba izbegavati kako bi se rešio problem.

Zašto instant promene nisu moguće?

Mnogi  tragaju za instant rešenjima, brzim, i magičnim promenama. To zvuči atraktivno ali u relanosti instant promene nisu moguće kada su u pitanju psihološki problemi pa tako i problem sa impotancijom i erektilnom disfunkcijom. Prava promena podrazumeva dugoročne rezultate dok sve što je instant traje kratko. Svaka promena koje ne traje nije zapravo prava promena.

Cilj tretmana je da muškarac nauči da se trajno oslobodi ovog problema kako se on ne bi ponavljao u prošlosti. Kada muškarac jednom prevaziđe problem do kraja on više nikada neće moći da upade u isti problem. To naravno ne znači da mu se nikada više u životu neće desiti da ne dostigne i / ili izgubi erekciju. To se dešava svima ponekad. Ali ako je ponekad to nije problem. Problem je ako se to dešava često.

Rešenje problema znači da čak iako mu se to desi on neće biti pod stresom, znaće kako da se nosi sa tim i što je najvažnije to neće postati hronično stanje.

Ono što problem sa erekcijom čini problemom su dve ključne karakteristike:

  1. stres i negativni naboj povodom problema koji održava i pojačava problem
  2. ponavljajuće iskustvo gubitka erekcije

Cilj dobrog tretmana je da se prevaziđu oba aspketa problema kako se on više ne bi javljajo u budućnosti.

Koliko se šanse da se problem sa erekcijom uspešno reši?

Šanse da se problem reši su 100%, ali samo pod uslovom da muškarac primenjuje u praksi instrukcije koje treba da primeni. Najčeći razlozi neuspeha su odustajanje, ne primenjivanje u praksi i odsustvo vere da muškarac može sam da reši problem.

Muškarac ne samo da može da sam reši problem nego to sam i mora da učini jer niko drugi to ne može učiniti umesto njega. Ja sam tu da vam pomognem u vezi samo procesa, odnosno da vas naučim kako da rešite problem a na vama je da to sve sprovedete u praksi. Zapamite: bez prakse nema rešenje.

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email:onlinepsihoterapija@gmail.com

skype:vaspsiholog

www.vaspsiholog.com