Neverbalno asertivno ponašanje

Asertivni komunikacijski stil ili šire asertivno ponašanje podrazumeva da zatražite ono što želite (ili kažete da nešto ne želite) na jednostavan, direktan način kojim ne negirate svoju želju ali istovremeno ne pokušavate nekog da napadnete, okrivite ili izmanipulišete. Takođe, asertivnost podrazumeva da svoje želje izražavate poštujući i neugrožavajući druge. Prilikom izražavanja sopstevnih želja ne treba se izvinjavati niti zbog toga osećati krivicu. Umesto da zahtevate ili komandujete, izražavajte se asertivnim rečenicima koje su direktne, iskrene i jednostavne: „Zaista bih želeo/-la taj poslovni projekat“ , „ Nadam se će šef odlučiti da taj projekat dodeli meni“, „Osećam se loše kada zakasniš“ i sl. Ipak pored toga što šaljete verbalnu poruku veoma je bitna i poruka koju šaljete neverbalno. U ovom tekstu ćemo prikazati nekoliko aspekta neverbalne komunikacije koji su sastavni deo asertivnog ponašanja.

Gledajte direktno u sagovornika kome upućujete poruku.  Ukoliko vam je pogled usmeren sa strane ili na dole to odaje utisak da niste sigurni u ono što govorite. Takođe, nije dobro ni „buljiti“ u osobu jer će ona osetiti potrebu da se brani.

Održavajte „otvoren“ stav tela. Ukoliko sedite nemojte prekrštati ruke ili noge. Ukoliko stojite, stojite uspravno, takođe bez prekrštanja ruku. Budite okrenuti licem ka osobi kojoj saopštavate poruku umesto da joj stojite sa strane.

Ne menjajte mesto na kome ste. Pri asertivnom komuniciranju stojite „čvrsto na zemlji“, nemojte šetati odnosno udaljavati se sa mesta na kome ste.

Ostanite mirni—izbegavajte da budete previše emotivni ili uzbuđeni. Ako ste besni, ispraznite svoj bes negde drugde (npr. u sali za vežbanje) ili izbrojte do deset pre nego što pokušate da budete asertivni. Smireno ali asertivno obraćanje ima mnogo veću težinu  za većinu ljudi nego izliv besa.

Važno je uvideti da je neverbalna komunikacija jednako važna kao i verbalna, jedna bez druge ne mogu i samo zajedno čine asertivno ponašanje potpunim. Ponekad je ljudima jako teško da iskombinuju i jedno i drugo, dobra vežba za neverbalno asertivno komuniciranje je obraćanje zamišljenoj osobi pred ogledalom. Tu ćete jasno videti kakav vam je telesni stav i kontakt očima pri izgovaranju vaših želja i osećanja.

Sanja Marjanović

dipl.psiholog

Vaš Psiholog

3 komentara na: “Neverbalno asertivno ponašanje

  1. Mile D. Lovre says:

    Znam neke osobe koje drže da se asertivno ponašaju. Verujte, njihovo ponašanje je školski primer drskog i primitivnog ponasšanja. Ako roditelji nisu vaspitali nekoga u detinjstvu ne vrede mu nikakvi kursevi asertivnodsti. Sada se ovakvi kursevi organizuju samo da bi se uzele pare. Treba se ponašati tako da se poštuju moralne i zakonske norme, da se uvažava ličnost sagovornika i neće biti nikakvog problema u komunikaciji. Kako se asertivno ponašati sa dokazano nevaspitanim ljudima, sebičnim, bezočnim? Takvima treba skresati u lice kakvi su i bežati od njih što dalje. S đavolima ne treba imati posla.

    • Vaš psiholog Sanja Marjanović says:

      Postovani, asertivno ponasanje nije moguce u svim situacijama i sa svakom osobom. Postoje neke osobe sa kojima nije dovoljno biti asertivan da bi Vas saslusale-nekada je odustajanje od bilo kakve komunikacije i odnosa jedino resenje. Prema tome, kursevi koji potenciraju asertivnost po svaku cenu nisu u skladu sa realnoscu-dobro je drzati se odredjenih teorijsko-prakticnih principa ali ih treba stalno proveravati u realnom zivotu. Srdacan pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *