Izborite se s napadom panike tako što ćete ga prihvatiti

Izborite se s napadom panike tako što ćete ga prihvatiti

Napad panike prate različiti somatski simptomi kao što si lupanje srca, otežano disanje, osećaj vrtoglavice koji navode osobu da pomisli da će dobiti srčani udar, gušenje, da će izgubiti kontrolu ili poludeti. Kada se dožive ovakvi simptomi obično kroz glavu prolaze misli: ,,Ja ne mogu ovo da podnesem!“, ,,Ovo mora odmah prestati inače ću poludeti!“, ,,Dobiću srčani napad!“,… Međutim, umesto da povećavate stepen panike ovakvim mislima potrebno je uraditi upravo suprotno-prihvatite simptome panike kao nešto uobičajeno.

Kako „prihvatiti“ napad panike i pustiti ga da prođe?

1. Suočite se sa simptomima panike-ne bežite od njih. Umesto da sebi govorite ,,Ja ovo ne mogu da podnesem“, možete reći, ,,Ovo će proći…Uspeo/-la sam to da prevaziđem ranije uspeću i sada“.

2. Prihvatite stanje kroz koje prolazi vaš organizam. Opet, ne borite se s panikom. Radite na stavu prihvatanja stanja koje je se javilo. Idealno bi bilo da naučite da posmatrate i pratite promene u reakcije sopstvenog organizma bez obzira koliko one bile neprijatne.

3. ,,Plovite“ sa talasima panike umesto da im se suprodstavljate. Možete se bukvalno uživeti u simptome panike i zamišljati da su kao talas koji će proći. Ono što je bitno da shvatite je da će nalet odnosno talas trajati samo nekoliko minuta i da će ,,najgore“ vrlo brzo proći.

4. Sačekajte da prođe vreme. Reakcije kroz koje prolazite su vremenski ograničene. Recite sebi: ,, Ovo će proći“, i uključite se u neku aktivnost koja će prosto sama po sebi polako stišavati napad, npr. učestvujte u konverzaciji, krećite se, dišite duboko, ili ponavljajte pozitivne rečenice dok se reakcije ne povuku.

5. Pozitivne ili koping rečenice. Veoma efikasan način stišavanja simptoma panike  je upotreba pozitivnih ili tzv. koping rečenica. Ove rečenice služe kako bi zamenile negativne rečenice koje smo naveli u uvodu. Sada ćemo navesti nekoliko takvih rečenica koje je najbolje izgovarati u sebi kako biste se osećali bolje. Zapamtite ili još bolje zapišite na papirić nekoliko koping rečenica, papirić držite uvek kod sebe i kada krene napad panike izvucite ga i pročitajte rečenice koje ste zapisali.

Koping rečenice za savladavanje napada panike:

• Ovo osećanje nije prijatno, ali mogu da ga podnesem.

• Mogu biti u strahu a istovremeno se i izboriti sa ovom situacijom.

• Ovo nije uzbuna. Sasvim je normalno da lagano razmislim o tome šta treba sledeće da uradim.

• Pomiriću se sa ovom reakcijama svog organizma i sačekaću da se spontano povuče.

• Pustiću svoje telo da ,,odradi svoje“. Ovo će proći.

• Prevazićiću ovo-nema razloga pustiti ga da me savlada.

• Zaslužujem da se osećam dobro upravo sada.

• Ovaj strah me neće ubiti-samo je malo neprijatno osećanje.

• Ništa strašno mi se neće dogoditi.

Na osnovu ovih rečenica možete smisliti i neke svoje u sličnom maniru, jer ćete tako proizvesti autentičniji doživljaj smirenosti kod sebe.

Da zaključimo, protiv napada panike se NE TREBA BORITI već je PRIHVATITI I PUSTITI DA PROĐE. Jake simptome možete ublažiti abdominalnim disanjem, ali je najbitnije da znate da Vam se ništa loše ne može dogoditi.

O tome koje zablude možete imati povodom napada panike možete saznati ovde.

Mr Sanja Marjanović

dipl.psiholog

kontakt za zakazivanje savetovanja uživo: 064 64 93 417

kontakt za zakazivanje online savetovanja: vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

Vaš Psiholog

5 komentara na: “Izborite se s napadom panike tako što ćete ga prihvatiti

 1. Rada says:

  Ja svoju paniku nosim sa sobom vec nekih 4 godine, pod terapijom sam naravno. Nekad dođem do tog stadijuma da je gotovo nema, da se osecam normalno, ali nakon izvesnog vremena ona se ponovi vrati.
  Sve ove recenice ja imam u glavi, svega sam svesna, ali kad nastupi sam cin panike i straha ja ne mogu nista od gore pomenutog da primenim.
  Nekako se izgubim, to ne budem ja i situacija se samo pogorsava.
  Ne znam na koji nacin da to prihvatim, kako da da primenim ove tehnike i kako vec da se izborim sa panikom?

  • Vaš Psiholog says:

   Nije dovoljno da te recenice imate u glavi vec da potpuno verujete u njih. Kako ste i sami rekli Vi paniku „nosite sa sobom“ sto znaci da znate da je moguce da ce se ona pojaviti ALI dodatno treba da znaci da i ako se pojavi to nije nesto zbog cega treba ocajavati i jos vise oko cega treba strahovati. Potrebno je biti strpljiv i sacekati da ona „protutnji“. Shvatite paniku kao deo necega sto ce vas pratiti kroz zivot ali sto vas nece osujecivati, dovoljno se informisite o nacinima njenog manifestovanja i nacinima kako da je prevladate i budite uporni u pridrzavanju svih pravila. To Vam je slicno kao sto ljudi sa dijabetesom izbegavaju odredjenu vrstu hrane. Dakle, oni su se prilagodili i zive sa svojom boloscu, pridrzavajuci se odredjenih pravila. Ne znam da li ste samo pod medikamentoznom terapijom ili ste radili i sa psihoterapeutom, duzi psihoterapijski tretman daje pozitivne rezultate u slucajevima panicnih napada. Pozdrav.

 2. Predrag says:

  Vise od 20 godina patim od vrtoglavice.U toj mjeri da u zadnje vrijeme u sred setnje ne mogu napraviti ni korak naprijed i to je stanje kada pozivam telefonom prijatelje da dodju po mene.Svih tih 20 godina sam izvrsio sve moguce preglede i to vise puta.Popio i ko zna koliko tableta,sad trenutno pijem Lorazepam koji mi vec pocinje smetati u smislu da me usporava i cak mislim stvara fizicki lose.Kod psihijatra svi su razgovori bili zalud i trosenje vremena,jer sve sto bi mi rekli to bi bilo suvise malo za ovoliki problem.

 3. Kristina says:

  Pozdrav,

  Ja sam citanjem i ucenjem o ovom problemu svela svoje napade na toliko retke da se ne secam kad je bio poslednji. A moji napadi su bili kocenje celog tela, tahikardija, nakon toga mucnina i strah da se ne ponovi. Pored stalnog vezbanja mozga citanjem, prihvatanjem i ostvarivanjem prijateljskog odnosa sa mojim napadima(znam da zvuci glupo), bavim se meditacijom i masazom ( kao davalac i primalac masaze) i sve ovo mi je vremenom pomoglo da budem jedna opustena licnost koja shvata stvari i prihvata ih, povremeno se iznervira ali skoro nikada ne panici. Cak i kad panicim,kazem sebi,ok grozno je ali neka ga,nista ne traje vecno,organizam razvija toleranciju.
  Pozdrav i zivela dobra knjiga, masaza i meditacija! Ziveli i psihoterapeuti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *