Zdravo telo je stalno u vibrirajućem stanju bilo da smo budni ili spavamo. U okviru rada u telesnoj psihoterapiji, telo se dovodi do vibriranja različitim specifičnim vežbama. Zašto bismo pobuđivali te vibracije u telu? Kada vibracije potpuno prođu kroz naš organizam, osećamo se ujedinjeni, integrisani, „u jednom komadu“. Jedan od osnovnih ciljeva telesne psihoterapije je da vrati telu punu živost, sposobnost da potpuno oseti životna zadovoljstva, teškoće, radosti i bolove. Što smo življi, vitalniji to više možemo da tolerišemo povećanje ekscitacije u našem životu. Analiza potisnutih konflikata, izražavanje ugušivanih emocija, rastvaranje oklopa i hroničnih mišićnih tenzija imaju za cilj da povećaju našu sposobnost za zadovoljstvo.

Zadovoljstvo da se bude potpuno živ se povećava vibrirajućim stanjem tela. To se opaža u pulsirajućem širenju i kontrakciji organizma i sitema organa koji ga čine, kao na primer respiratorni, cirkulatorni i digestivni sistem. To se oseća kao senzacija cirkulatornog toka u telu, koji reflektuje tok ekscitacije. Živo telo pulsira i vibrira. Naravno, u meri u kojoj starimo naše telo postaje sve više i više statično, dok ne dostigne potpuni mir smrti. Ali, patologija je izgubiti prerano pokretljivost. To se dešava, na primer, kada potonemo u depresiju. Ona izaziva patološki pad životnog funkcionisanja tela, smanjenje pokretljivosti, senzacija i reaktivnosti.

Sada ću opisati jednu jednostavnu vežbu koju koristimo u radu sa klijentima u okviru telesne psihoterapije. To je vežba koju je osmislio i koristio u svom radu jedan od Rajhovih učenika i sledbenika Aleksandar Loven. Ovu vežbu koristimo kada želimo da izazovemo vibracije nogu i postanemo svesni svojih udova. U daljem tekstu sledi opis vežbe.

Stanite sa stopalima udaljenim oko 25cm, nožnim palčevima blago okrenutim ka unutra da bi se istegli neki mišići zadnjice. Sagnite se na napred i dotaknite pod  prstima obe ruke. Noge moraju biti blago savijene (kao da ste na skijama). Čitava težina tela je na stopalima, nikakva težina se ne sme nositi na rukama (ruke ne treba da dodiruju podlogu). Pustite glavu da padne što je više moguće. Opustite vrat, neka vam glava slobodno visi. Opustite i ramena i rukem koji takođe slobodno vise. Dišite duboko i mirno na usta. Dišite tako tokom cele vežbe (u toku ove vežbe zaboravite da se može disati na nos). Sa udahom osetite kako vam se puni stomak a sa izdahom prazni i spušta. Pri zdahu možete i ispuštati zvuk ako osetite potrebu za tim. Prebacite težinu tela napred na prste nogu. Možete blago da odignete pete, ali samo malo da ne bi ste izgubili ravnotežu. Ukrutite polako kolena dok se mišići potkolenice, sa zadnje strane nogu ne izvuku. Ali kolena ne smeju biti ni potpuno kruta ni blokirana. Zadržite ovu poziciju bar oko dva tri minuta.

Dopustite sebi da osetite vibracije u telu. Pokušajte da se u potpunosti prepustite i ne kontrolišete telo. Obratite pažnju, dišete li mirno ili zadržavate dah? Nikakva vibracija se neće pojaviti ako prestanete da dišete. Da li osećate vibracije nogu? Ako to nije slučaj, probajte da lagano savijete kolena, polako, zatim da ih ukrutite vraćajući ih u početnu poziciju. Učinite to više puta da bi se mišići opustili. Da li su vibracije lagane ili jake, blage ili istrzane? Neki doslovno skaču ako ne mogu da izdrže njihovu ekscitaciju. Da li vam se to dešava? Kako se osećate nakon ove vežbe?

Vladimir Mišić

dipl. psiholog