Šta nam omogućava kontakt očima

Prilikom svake komunikacije licem u lice mi provodimo najveći deo vremena gledajući sagovornika u oči. Ako pažljivo pratimo kuda stremi pogled sagovornika ili zapažamo promene u veličini njegove zenice moći ćemo da dobijemo neke informacije koje se teško mogu dobiti na osnovu verbalnog sadržaja koji nam upućuje osoba preko puta nas.

Širanje i skupljanje zenica može između ostalog ukazivati na promene raspoloženja.  Kada se neko uzbudi zenice mogu menjati svoj obim do četiri puta u odnosu na prvobitni. Ukoliko je uzbuđenje pozitivno onda se zenice šire, ukoliko je negativno dolazi do njihovog skupljanja. Kao primer obično se navodi širenje zenica kod osoba suprotnog pola koje gaje uzajamne simpatije. Pokazalo se da osoba suprotnog pola može reagovati povoljno na ovakve signale potpuno nesvesno.

Ako posmatramo kuda stremi pogled našeg sagovornika takođe možemo izvući neke bitne informacije o na primer njegovim namerama. Postoje tri tipa ovakvog usmerenog pogleda: socijalni, intimni i dominacijom usmereni pogled. Socijalno usmereni pogled je pogled koji pada u trouglu između očiju i usta sagovornika u proseku oko 90% vremena koji se provede u komunikaciji licem u lice. Ova oblast se označava kao nepretećom a druga osoba će Vas doživljavati kao neagresivnom. Kada se dve osobe približavaju jedna drugoj sa izvesne razdaljine one mogu razmeniti brze poglede lica i donjih delova tela kako bi ustanovile pol druge osobe, a zatim sledi pogled kojim se pokušava odmeriti stepen zainteresovanosti jedne osobe za drugu.  Intimno usmereni pogled kreće od očiju pa naniže preme bradi do nižih delova tela sagovornika. Ovakvi pogledi su u funkciji pokazivanja interesanja prema osobi suprotnog pola i ako su uzajamni to govori da interesovanje postoji. Ženama je mnogo lakše da brzo ,, odmere“ muškarca od glave do pete a da pritom ne budu uhvaćene. Razlog za ovo je što žene imaju razvijeniji perifirni vid od muškaraca. S druge strane, muškarci moraju više puta da preusmeravaju pogled gore-dole da bi mogli da dobiju celovitu sliku te to izgleda dosta upadljivo. Dominacijom usmereni pogled se fokusira u trogao čija donja stranica povezuje oči a gornje teme se nalazi na sredini čela iznad očiju. Ovakav pogled čini da druga osoba doživi situaciju veoma ozbiljno i na neki način se oseća da nema kud. Ovakav pogled nikako nemojte koristiti u prijateljskim i romantičnim odnosima već u situacijama kada Vam je cilj da nekog ućutkate i na neki način malo zastrašite.

U nekim od životnih situacija ove informacije mogu dosta pomoći.  Na primer, kako ,,preživeti“ prvih dvadeset sekundi na razgovoru za posao. Mnogi ljudi misle da je tada bitno da se stalno održava kontakt očima sa intervjuerom.  Ovo može biti problem jer sprečava proces koji se odvija kada se upoznaje neko nov. Ako je intervjuer muškarac kod njega, kao što je rečeno,  je slabije razvijen periferni vid pa neće biti u mogućnosti da sagleda kandidata u celini pogotovo ako je kandidat žena jer ga može uhvatiti u neprijatnom gore-dole usmerenom pogledu. Ukoliko je intervjuer žena stvar je manje komplikovana jer žene poseduju razvijeniji perifirni vid pa je teško uhvatiti gde je usmeren njihov pogled. Pokazuje se da ako žena bira muškog kandidata za posao ona najviše pažnje usmerava na dužinu kose, dizajn odeće i koordinaciju pokreta.

Sanja Marjanović

dipl. psiholog