Kako da se zauvek i u potpunosti oslobodite paničnih napada

Napadi panike podrazumevaju naglu i iznenadnu pojavu neprijatnih i intenzivnih vegetativnih simptoma (kao što su: ubrzan rad srca, otežano disanje, znojenje, senzacije probadanja, vrtoglavice, trenjenje ruku, drhtanje, mućenje vida, probadanje ili mučnina u stomaku i sl.). Ovi simptomi se najčešće javljaju bez ikakvog spolja vidiljivog razloga. Napadi panike se mogu javiti u raznim situacijama: u autobusu, na ulici, u masi ljudi, na mostu, u liftu, avionu ili nekom drugom zatvorenom prostoru itd.

Napadi panike su neprijatni ali sami po sebi ne predstavljaju uvod u neku duševnu ili telesnu bolest. Osobe koje imaju panične napade često se osećaju obeshrabreno jer izbegavaju mnoge situacije u kojima osećaju strah. Izbegavanje tih situacija značajno osiromašuje život jer osobu lišava mnogih aktivnosti, zadovoljstava i osećanja slobode.

U ovoj radionici naučićete:

 • Šta su napadi panike
 • Koji su uzroci nastanka napada panike
 • Koje su tipične crte ličnosti osoba koje pate od napada panike
 • Koji su to faktori koji neke ljude čini podložnim ovoj vrsti problema
 • Šta nikako ne treba da radite ako želite da se zauvek rešite napada panike
 • Koji su to obrazci mišljenja i ponašanja kojima osobe stvaraju i održavaju ovu vrstu problema
 • Kako da prepoznate i prekinete zastrašujući lanac misli koji vas uvodi u paniku,
 • Kako da umesto da se osećate bespomoćno naučite da se smirite i ohrabrite u situacijama u kojima osećate strah
 • Kako da prestanete da hronično brinete i izbegavate situacije u kojima ste imali ili procenjujete da možete imati panični napad
 • Šta da konkretno uradite u situacijama u kojima osećate strah
 • Kako da se relaksirate kod kuće i u situacijama u kojima osećate strah
 • Šta je hiperventilacija i kako da je zaustavite
 • Kako da uz pomoć jednostavnih tehnika disanja otklonite strah i neprijatne telesne simptome

Radionica je koncipirana tako da podrazumeva sticanje teorijskih i praktičnih znanja i veština koje osoba može da primeni u svom svakodnevnom životu kako bi prevazišla ovaj problem.

Voditelji radionice:

Vladimir Mišić, diplomirani psiholog-master, REKBT savetnik
Sanja Marjanović, diplomirani psiholog-master, Geštalt savetnik.


Mesto: Savetovalište “Ekvilibrijum“, Kapetana Popovića 34, Banovo brdo, Beograd.

Vreme: Nedelja 17. 04. , od 10 do 16 h.

Prijavljivanje: na telefon 065/ 35 51 306.

Cena radionice: 3000 dinara po učesniku.


Vaš Psiholog

6 komentara na: “Kako da se zauvek i u potpunosti oslobodite paničnih napada

 1. Jelena says:

  Nerođeni brat mi je do skoro bio u bolnici jer imao gušenje. Posle nekoliko dana, doktori su ustanovili da je problem na nervnoj bazi – napad panike. Dok je ležao u bolnici, bio je veoma tvrdoglav, drzak i bezobrazan i lekari su mu preporučili da popriča sa psihologom. Međutim, on neprestano govori kako je sa njim sve uredu i kako niko od nas nema pojma šta je njemu i kako se on oseća. Ne prihvata pomoć koju mu nudimo niti želi da nas sasluša, a sve radi na svoju štetu. Imam veliku želju da mu pomognem, ali ne znam kako da doprem do njega jer svaki put kada neko to pokuša on neće da sluša. Molim Vas najlepše ako biste bili ljubazni da mi pomognete na bilo koji način.
  HVALA UNAPRED!

 2. Milan says:

  Moj problem se sastoji u tome, sto ne mogu da kazem devojci, Ne, uvek kada me pozove da se vidimo ili predlozi nesto ja to prihvatam sve sam u strahu da ce biti nesrecna ili tuzna a mozda da me ostavi, nemam svoj stav po pitanju nicega, svi me u drustvu zezaju da sam papucar, daj te mi neki savet da promenim to..

 3. Jelena says:

  Postovani, vec skoro 3 godine imam problema sa napadima panike i anksioznoscu.Sve je to pocelo jednog dana u crkvi dok sam bila, prosla me je misao da cu umreti i toliko sam se uspanicila da mi je srce lupalo kao nenormalno, i taj dan sam zavrsila u hitnoj, gde su mi dali tebletu za smirenje ( inace sa medicinske strane sam kompletno zdrava )…Od tada pocinju moje muke, svaki dan imam utisak da ce da mi se slosi, da cu da padnem, da se onesvestim da cu umreti, jedno duze vreme ni u crkvu nisam smela da odem, a kada sam to donekle prevazisla i kada odem u crkvu osecam neku nelagodu i neprijatnost i ne mogu dugo da se zadrzim jer me plasi i prati osecanje da ce mi se desiti nesto lose.I kada sam u drustvu i kada neko prica o smrti i umiranju prosto se osetim lose, osetim neku slabost u rukama, srcu, pa bih molila za savet kako da se oslobodim konstantne zabrinutosti i na koji nacin da opustim svoje telo i misli, jer nekada taj nelagodni osecaj straha moze trajati 10-20min i to se nastavlja periodicno. Samo bih zelela bih da se osecam normalno.
  Hvala unapred !

 4. jelena says:

  Znam sve citala o panicni napadima,upoznata sam sa fiziologijom ljudskog organizma,ali opet nemam resenje.Prvi napad mi se desio pre vise godina uporedo sa padom secera i padom pritiska na 40 sa 20,zbog izbegavanja dorucka taj dan.Imam urodjeni nizak pritisak koji cesto ide na 90 sa 60,te stoga osecam ogromnu potrebu za spavanjem.primera radi krenem u grad i kako sto vise hodam tako mi srce ubrzano radi i pada mi glava,samo sto ne zaspim i istovremeno mi se celo telo trese od te da kazem nemoci.Prelazim ulicu i odjednom pomislim kako sam jako daleko od kuce i bi trebalo da se vratim a kako cu sa ovakvom slaboscu i tup,osuse mi se usta,oblije znoj i kao da sam propala osecaj hm uglavnom isti onaj koji sam osecala prilikom pada secera i pritiska kao strah,kazem sebi u redu nastavi hodaj,bori se i hodam a celo telo podrhtava onda kupim vodu pijem disem dublje,kolko mogu jer imam pogrbljeno drzanje i kazem sebi vidis nije nista hodam dalje ka kuci i i dalje osecam pospanost kao pred tonjenje u san i preskakanje srca pa opet hodam pa opet razmisljam moras tako bori se…imas dete…?svi u porodici sa oceve strane imaju panicni poremecaj ili ankcioznost ili probleme tog tipa…sta raditi u ovom slucaju i dali je u redu ovo sto radim…?izvinite zbog gresaka gramatickih..treba mi savet ocajnicki…svako dobro

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *