Histrionični poremećaj ličnosti

Svako od nas je nekada u životu imao potrebu da bude u centru pažnje. Kod većine to stvara prijatna osećanja jer su tako, bar na kratko, zbog nekih svojih osobina izdvojeni iz ,,mase jednakih“. Ipak, nekada je želja da se bude u centru pažnje toliko izražena da to osobi postaje nasušna potreba.

Osobe kod kojih je dijagnostikovan histrionični poremećaj ličnosti imaju stalnu potrebu za teatralnim ponašanjem (dramatizacijom) i skretanjem pažnje na sebe. Ovaj poremećaj se javlja u ranom odraslom dobu (u periodu od 20-te do 30-te godine života) i češći je kod žena nego kod muškaraca. Histrionične osobe su šarmantne, energične, duhovite, društvene ali i impulsivne, sklone preteranom flertu, manipulaciji, nestalne i zahtevne prema drugima.

 

Kako prepoznati histrionični poremećaj ličnosti?

Postoji niz simptoma koji ukazuju da kod osobe postoji histrionični poremećaj ličnosti. Neke od ovih simptoma smo već pomenuli u uvodu.
Privlačenje pažnje na sebe: Ako nisu u centru pažnje ove osobe se osećaju jako uznemireno i neprijatno.
Seksualna zavodljivost: Ove osobe su sklone neadekvatnom i provokativnom zavođenju drugih.
Promenjivost raspoloženja i plitke emocije: Brza promena raspoloženja i površnonost u emotivnom reagovanju.
Fizički izgled: Ove osobe konstantno koriste fizički izgled kako bi privukle pažnju na sebe.

Stil govora: U govoru nema puno detalja, pokazuje se sklonost ka generalizaciji i želja da se drugi impresioniraju.

Dramatično ponašanje: Ove osobe su sklone preteranoj dramatizaciji i teatralnom ponašanju uz prenaglašena osećanja.
Sugestibilnost: Ove osobe lako potpadaju pod uticaj drugih ljudi ili trenutnih okolnosti u kojima se nalaze.
Precenjivanje intimnosti: obično preuveličavaju nivo intimnosti u vezi.

Ipak, iza ovog na izgled dominantnog i nezavisnog ponašanja krije se jaka želja za vezivanjem. Zavisni su od podrške drugih i teško im pada kada to izostane. Iza teatralnosti i visokog nivoa aktiviteta kriju se bolna osećanja sa kojima ove osobe izbegavaju da se suoče. Ove osobe su uspešne u socijalnom i profesionalnom životu ali problemi se dešavaju u emotivnim vezama. Skloni su psihosomatici i zloupotrebi psihoaktivnih supstanci.

Koji su uzroci javljanja histrioničnog poremećaja ličnosti?

Kao uzroci ovog poremećaja najčešće se spominju genetički faktori i iskustvo u ranom detinjstvu. Deca koja nisu imala jasno definisane zabrane, koja nisu bila puno kritikovana i kažnjavana, a opet koja su dobijala pažnju samo ako urade određene stvari a nisu vrednovana zato što su to što jesu, nisu mogla da razviju oseća sopstvene vrednosti te su sklonija da u mladosti razviju ovaj poremećaj ličnosti.

Tretman histioničnog poremećaja ličnosti

Sasatavni deo tretmana ovog poremećaja je osporavanje iracionalnih uverenja ovih osoba da one nisu sposobne da se same brinu o sebi i da su manje vredne. Takođe, radi se na redukovanju impulsivnog ponašanja i učenju veštinama rešavanja problema uz pomoć sopstvenih snaga i resursa.

Mr Sanja Marjanović

dipl. psiholog

kontakt:  064 64 93 417

vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

skypename: psihologsanja

 

Vaš Psiholog

10 komentara na: “Histrionični poremećaj ličnosti

  • Vaš Psiholog says:

   Poremecaji licnosti se tesko lece jer to nisu bolesti u pravom smislu vec vise predstavljaju hronicnu disfunkcionalnost, neprilagodjenost socijlanoj sredini, nestabilnost emocija, navika, stavova, ponasanja. Za odredjene poremecaje licnosti (npr. antisocijlani, granicni, histrionicni) vazi da cete ih pre naci u sudnici nego u bolnici, jer su takve osobe sklone krsenju moralnih nacela.One obicno nisu svesne da nesto nije u redu sa njihovim funkcionisanjem dok se ne dekompezuju-upadnu u depresiju, psihozu ili pokusaju suicid. Konkretno kod nekih tezih oblika histrionicnog poremecaja licnosti moze doci do teskih depresija ili pokusaja suicida, sto se paranoje tice ona se pre javlja npr. kod paranoidog ili granicnog poremecaja licnosti. Kao sto smo napomenuli lecenje je tesko ali je moguce , kod nekih slucajeva, i to uz upotrebu medikamenata i dugotrajne psihoterapije. Pozdrav.

   • Marko Petrovic says:

    Kako izlečiti sadašnjeg predsednika Srbije gospodine doktore? Sve sto ste napisali od simptoma on ima i to znatno pojacano.

 1. bojan says:

  samo da pitam dali neka osoba moze da pati od vise tih oboljenja..npr:da ima granicni poremecaj licnosti i Histrionicni poremecaj licnosti..??

  • Dr Vladimir Mišić says:

   Poremecaj licnosti nije oboljenje nego karakteristika licnosti. Tesko je striktno razgraniciti poremecaje licnosti po kategorijama, na primer borderline ima veoma slicne karakteristike sa histrionicnim. Ono sto im je svima zajednicko jeste, manjak empatije, emocionalna nestabilnost, impulsivnost, slaba kontrola, problem sa samovrednovanjem. Pozdrav

 2. jaca says:

  Sta raditi kada malo dete od 3 god ima ucestale histrionicne reakcije(nalaz psihologa)? Zabrane i sitna kaznjavanja su prisutni ali dete ne mari ni na sta. Ima ceste napade besa. Da li to sve moze proci i dete odrasti u zdravo, bez nekih poremecaja licnosti?

 3. Robert says:

  da li za hisstronični poremećaj ima ljeka?
  prijatelj mi se već 3 godine zbog tog poremećaja i nespcifirane šizorenije nalazi u bolnici??

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *