Osobe sa opsesivno-kompulsivnim karakterom imaju preterano izraženu tendenciju da rade ispravne stvari, sprovode »neophodne rituale« i stvari koje imaju status imperativa. Zbog stalnog samonametanja i utiska da je neophodno izvršiti neke rigidne obrazace ponašanja ove osobe žive životom koji karakteriše stalni napor. Teško im je da pristupe spontanoj ekspresiji osećanja i svojim autentičnim željama. Karakteriše ih rigidnosti u telesnom stavu, u moralnom i ostalim vrstama suđenjima. Ove osobe su samoograničene nizom samonametnuih pravila i retko kada se osećaju komotno i slobodno. Oslobađanje od jedne brige ili anksioznosti često vodi drugoj anskioznosti i brizi, kojom onda osoba postaje preokupirana. Pefekcionizam, teškoće u donošenju odluka i odlaganje su često prisutni i motivisani strahom da se radi pogrešna stvar. Socijalno ponašanje ovih osoba može biti pedantno, lišeno osećanja i ukočeno, sa naglaskom na ponašanju koja se zasnivaju na igranju ispravnih socijalnih uloga.

Ove osobe karakteriše preterano fokusirana pažnja na detalje koja može biti povezana sa tendencijom da se propuste suštinske odlike stvari. Sa tim je povezana karakteristika izolacije mišljenja od emocionalnih značenja događaja, ideja i ponašanja. Sumnja, nesigurnost i neodlučnost često ometaju i najjednostavnije aktivnosti ovih osoba. Ruminacija, rituali, ograničenost pravilima služe da eliminišu potrebu za prodirujućim afektima, impulsima i željama. Sumnja, neodlučnost, odlaganje, fluktucija pažnje i rigidan stav služe da osoba sebe preplavi misaono i afektivno kako ne bi pristupila i suočila se sa sadržajima koje ocenjuje kao neprijatne i neprihvatljive. Neka od tipičnih iracionalnih uverenja su: »Mora da sam učinio nešto loše, moram da uradim pravu stvar. Ne smem praviti greške. Moram da se kontrolišem ili ću potpuno izgubiti kontrolu.« U realnosti osobe koje pate od ovog problema nikada ne izgube kontrolu, njihov problem je baš u suprotnom, višku kontrole i rigdnom stavu prema sebi.

Svesno, osoba sebe vidi kao savesnu, odgovornu, vrednu, moralnu i u svakom drugom smislu ispravnu osobu, i trudi se da održi takvu sliku o sebi. Nesvesno, osoba skriva osećaj da je uradila (ili bi mogla uraditi) nešto strašno pogrešno i stoga mora čvrsto da vlada sobom da ne bi pogrešila. Kod klijenata sa ovom vrstom problema može biti prisutno i tzv. magijsko mišljenje, verovanje da se na neki magijski način mogu preneti crne misli, zle slutnje ili negativna energija na neke druge osobe. Ova magijska verovanja imaju istu funkciju kao i rituali – da spreče osobu da razmišlja i suoči se sa osećanjima i idejama kojih se zaista plaši da svesno prihvati ili izrazi.

Osobe sa opsesivno-kompulsivnim karakterom imaju veoma malo pristupa svojim osećanjima. U raspoloženju dominira anksiozno-depresivni, sumorni ton. Osoba razdvaja ideje i osećanja, tako da uznemirujuće ili izuzetno pozitivne misli ne izazivaju uobičajeni afektivni prodor. Nežna osećanja su takođe blokirana i izražavaju se indirektno, ako se uopšte izražavaju.

Psihoterapijski tretman osoba sa opsesivno-kompulsivnim karakterom podrazumeva osporavanje iracionalnih ideja o nepogrešivosti, savršenosti i perfekcionizmu. Takođe podrazumeva rad na učenju klijenta da se suočavaju sa strahom na zreliji i konstruktivan način, prevazilaženje osećanja krivice, učenju klijenta da izražavaju i prihvataju svoja osećanja bez straha i preterane samokritičnosti, učenje asertivnim veštinama i rešavanju problema.

 

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

skype: vaspsiholog

www.vaspsiholog.com