Neorganski poremećaji spavanja, uzroci i tretman

Poremećaji spavanja mogu biti posledica veoma različitih činilaca. Generalno te činioce možemo podeliti u dve velike grupe. S jedne strane postoje tzv. organski poremećaji spavanja koji mogu bitiposledica različitih somatskih bolesti (kao što su: encefalitis, meningitis, potres ili oštećenja mozga, tumori mozga, neurološki poremećaji, toksična stanja, metabolički i endokrini poremećaji itd.) U slučaju ove vrste poremećaja spavanja, osobe imaju i druge somatske smetnje zbog kojih je nužno da se obrate za pomoć lekaru.

S druge strane postoje tzv. neorganski poremećaji spavanja čiji su uzroci psihičke prirode. U okviru ove vrste problema najčešće se srećemo sa sledećim podvrstama:

Hipersomnija (preterana dnevna pospanost ili napadi spavanja koji se ne mogu objasniti nedovoljnim spavanjem), narušenost ritma spavanje-budnost (kod ovih osoba je narušen uobičajeni ritam spavanja-budnosti koju nameće sredina u kojoj osoba živi),insomnia ili nesanica (nezadovoljavajući kvalitet i/ili dužina spavanja, poteškoće da se zaspi, česta buđenja tokom noći i rano jutarnje buđenje), noćni strahovi i noćne more. Osobe koje pate od nesanice pre spavanja često se osećaju napeto, zabrinuto ili depresivno, imaju bujice različitih neprijatnih misli i često su zabrinuti povodom ovog problema što dodatno povećava i održava njihovu napetost.

Uzroci nesanice

Nesanica može biti uzrokovana veoma različitim psihičkim faktorima, počevši od onih blažih (poput svakodnevnih problema, stresova i hronične iscrpljenosti), preko emocionalnih problema iz anksiozno depresivnog kruga (strahovi, napetost, hronična briga, hipohondrija, depresivnost i sl.) pa sve do težih psihičkih poremećaja (kao što su shizofrenija, bipolarno afektivni poremećaj, klinčke oblici teške depresije i sl.).

Nesanica se često može javiti kod sasvim psihičkih zdravih ljudi iz takođe veoma različitih razloga psihičke prirode. Neki od njih su: preterana briga i nagomilani stres (u vezi problema na poslu, vezi, braku, aktuelnih životnih kriza i sl.), emocionalni problemi (strahova, pada raspoloženja, osećanja krivice, neizražavanja osećanja i sl.), preterana intelektualna aktivnost (naročito nekoliko sati pred sam odlazak na spavanje), povišeno raspoloženje (hipomanija), nedovoljna fizička aktivnost tokom dana itd.

U našem savetovalištu nudimo tretman ove vrste problema koja se vrlo uspešno rešava (neorganski poremećaji spavanja koji nisu u vezi sa težim kliničkim sindromima). Tretman otklanja problema sa spavanjem sastoji se iz nekoliko faza:

Tretman problema sa nesanicom

Intervju – početni razgovor sa klijentom koji služi za prikupljanje podataka o teškoćama koje klijent ima sa spavanjem, identifikovanje kada su se problemi javili, koliko dugo traju, koji događaji su prethodili javljanju problema, utvrđivanje liste aktuelnih klijentovih problema koji mogu biti u vezi sa problemima spavanja, analiza dnevnih aktivnosti klijenta itd.

Pravljenje strategije za individualni pristup tretmanu (odabir strategije rada koja je prilagođena specifičnosti svakog klijenta, njegovih/njenih problema, specifičnosti tegoba itd.)Otkrivanje sadržaja i misli koje klijenta čine napetim, budnim i učenje veština za njihovo prevazilaženje.

Rešavanje specifičnih problema koji mogu biti u osnovi klijentove zabrinutosti, strahova i napetosti.Rad na prihvatanju osećanja i njihovom izražavanjuRad na postizanju psihofizičke relaksacije (putem različitih tehnika disanja, tehnika telesne svesnosti, mišićne relaksacije i stimulisanja moždanih talasa koji uvode u stanje blaže i dublje relaksacije).

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

skype: vaspsiholog

www.vaspsiholog.com

Vaš Psiholog

9 komentara na: “Neorganski poremećaji spavanja, uzroci i tretman

 1. ginny says:

  Poštovani/na!

  Prije godinu i pol psihijatar je utvrdio da imam parasomnične fenomene s hipnagognim halucinacijama. Povremeno se javljaju, ukoliko je san ometen nekakvim vanjskim činiteljima i po nekoliko noći za redom. Postoji period kada ih nema i po nekoliko mjeseci. Ne izazivaju strah, paniku jedino su nezgodne jer često ustajem kako bih upalila svijetlo, oblačim se i skidam, pričam i sl. Ono što vidim jest kojekakve siluete i životinje, čovjeka koji stoji nasred sobe, ježeve, zmije , vjeverice i ako zanemarite zološki vrt , možete naići na vještice na metli i šišmiše. Nikada me nisu prestravile osim što me iznenade pa se ponekad sklupčam na jastuku i pazim da mi se šišmiš ne zaplete o kosu ili me pokoja vještica ne pretvori u žabu. Prvi puta kada su se pojavile imala sam 12 god. Tada su bile uzrokovane čežnjom za određenom osobom, muškom osobom. Osoba sam čiji su roditelji rastavljeni od moje 2 god. S ocem slab kontakt do 12 god, nakon toga nema kontakta. Dok nisam imala dečka, čula bih disanje noću kraj sebe pa bih se stisnula uz taj “izvor” sve dok se ne bih probudila i shvatila da nema nikoga, onda bih bila tužna. Kada bi bila u vezi to bi prestalo. No sada sam u vezi i dalje se javljaju gore navedene halucinacije i ukoliko mi možete objasniti postoji li kakav tretman, psihoanaliza ili kakvi alati kojima bi se mogao otkriti uzrok i smanjiti ta noćna pustolovina jer naposlijetku, voljela bih spavati a ne ganjati vjeverice i što je važnije otkriti pozadinu svojih dubokih problema.

  Puno hvala!

  Srdačan pozdrav!

 2. Nebizno says:

  Imam sličan problem, samo što ne zalazim u tolke životinje. Ali mislim da su to traume iz detinjstva koje nas progone do dan danas. Najgore kad se istripujem da mi je neko ušo u sobu i gleda me u oči, neki put skupim hrabrost i gledam tu siluetu ili šta god to već bilo, ali mi ne pomaže. Jedino mi je pomagalo kada sam srećan, ili kad je moja bivša spavala kod mene

 3. Jasmina says:

  imam problem sa spavanjem oko 7godina…posle porodjaja.koristim terapiju za hipertezniju i hipotireozu.45 godina…sklona analiziranju svega…ukratko…

 4. Nn says:

  Malim vas sto ste komentirali ovo da mi odgovorite iskreno na jedno pitanje. Dali je nedostatak oca u vasem detinjstvu proizveo osjecaj da se zblizavate sa osobama koje su dosta starije? I dali osecate preveliku sexualnu zelju prema drugim muskarcima iako ste u stabilnoj vezi? Dali ste preterano promiskuitetni? Bilo bi mi od velike pomoci. HVALA

  • Mara says:

   @NN
   Draga, NN
   Nedostatak , kako ste Vi vec to nazvali, muske figure u zivotu moze dovesti do zblizavanja. Sto se tice ostalih pitanja tice, vise smatram da ste ili izuzetno mladi , te Vas sam prirodni seksualni nagon tera na to, ili jednostavno potiskujete svoje prave seksualne zelje i sam nagon. Nekome su privlacni stariji , nekom mladji muskarci,bez obzira da li su ili ne imali oca tokom svog odrastanja. Naravno, pre svega bih Vam savetovala da pocnete da prihvatate sebe onakvom osobom kakva jeste, pa i sa tim da je Vas seksualni apetit nezasit. Tacan odgovor na sve ovo, niko Vam ne moze dati u par reci. Najbolje je, ako Vas bas toliko zanima, da podjete psihoterapeutu u gradu kom zivite. Imajte u vidu da psihoanaliza moze trajti duzi niz godina.

 5. Tuović says:

  imam Pitanje za vas. patim od strahova i panike, od zatvorenog i otvorenog prostora već 15 god. simptomi su vrtoglavica, osecaj lebdenja, nesvestica, bledilo i gubljenje tla pod nogama. inace imam pored toga, preterano znojenje i tahikardiju. ako možete da mi odgovorite i da mi preporucite neki lek. jer ne mogu da odem kod lekara. i dali bi se taj lek slagao sa torecanom, besedinom. lekom za šećer siofor 500 i lekom za pritisak skopril plus. i za tahikardiju povremeno tensec. unapred zahvalna i molim vas da mi pomognete.

 6. Jovan says:

  Imam problem sa snom, vec par god sigurno! Budim se cesto, gledam koliko je sati, vrtim, imam utisak kad ustanem ujutru da sam umorniji nego kada sam legao!!! Inace 82 god sam, zanima me sta da radim i kome da se obratim. Hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *