Da biste bili dobro raspoloženi potrebno je da pravite razliku između dobrog raspoženja i euforičnosti. Dobro raspoloženje podrazumeva radost, prijatnost uz istovremeno osećanje spokoja, unutrašnjeg mira i harmonije.

S druge strane euforičnost predstalja vrstu intenzivnog prolaznog uzbuđenja koje često može biti posledica negacije osećanja potištenosti i/ili anksioznosti. Euforično raspoloženje često prati faza potištenosti što nije slučaj sa dobrim raspoloženjem. Euforičnost pretstavlja odbranu od negativnog raspoloženja.

Ako euforično raspoloženje traje uzastopno više od 4 dana to stanje se smatra patološkim i naziva se hipomanija. Osobe sklone hipnomaniji često su skolne promenama raspoloženja od depresivnog do hipomaničnog što se naziva ciklotimija.

Kada su u pitanju poremećaji iz psihotičnog spektra umesto hipomanije (preterano povišenog raspoloženja) mogu se javiti manične epizode posle kojih se mogu javiti depresivne epizode. To se javlja kod tzv bipolarno-afektivnog poremećaja.

Zašto je to bitno da znate u čemu je razlika između euforičnosti i dobrog raspoloženja?

Osobe koje su sklone euforičnom raspoloženju često procenjuju da se loše osećaju kada nisu euforične ili kada su u nekom neutralnom raspoloženju što stvara osnov za pad raspoloženja. Osoba sklona euforiji smatra dosadnim i nepoželjnim sve što nije povišeno raspoloženje i što joj ne pruža stimulaciju.

Preterana potreba za stimulacijom ima odbrambenu funkciju, najčešće to je bežanje od unutrašnjeg osećanja praznine. Problem je u tome što se euforijom ne može kompenzovati unutrašnji osećaj praznine već osoba treba da radi na tom osećaju umesto da bezi od njega.

Dobro raspoloženje je kao i svako rasploženje prolazno. Sasvim je uredu biti u neutralnom raspoloženju. Biti u neutralnom raspoloženju ne znači da ste neraspoloženi. Osoba koja implicitno ili eksplicitno zahteva od sebe da se uvek dobro oseća postiže upravo suprotan efekat.

Zato nemojte forsirati sebe, prihvatite vaše raspoloženje kako god sa se osećate. sa takvim stavom biće mnogo više skloni pozitivnom nego negativnom raspoloženju. Raspoloženje tretirajte kao vreme. Vreme je promenljivo, posle kiše dolazi sunce. Život je takav da se možemo radovati i na suncu i na kiši.

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

www.vaspsiholog.com