U ovom kratkom tekstu izneću nekoliko kratkih ali veoma važnih praktičnih saveta koje bi svaki momak ili devojka trebali da znaju i primenjuju na prvom sastanku. Saveti se tiču toga kako da se postavite i ponašate na prvom sastanku kako biste ostavili dobar utisak i osećali se prijatno.

  1. Budite nasmejani i pozitivni. Važno je da pokažete da ste dobro raspoloženi ali ne i euforični. Vaše dobro raspoloženje učiniće da se i ona ili on oseća dobro i prijatno u vašem društvu.
  2. Pričajte o svojim interesovanjima, pozitivnim iskustvima, onome što volite. Na taj način pokazaćete ko ste i druga strana će imati priliku da uvidi da li imate nešto zajedničko, da li ste slični. Pričajte samo o pozitivnim stvarima bez preuveličavanja i laganja. Bitno je da osobi dopadnete onakvi kavi jeste.
  3. Slušajte i postavljajte pitanja i podpitanja. Pokažite da ste zainteresovani i umete da slušate. To je jako važno. Važno je da pokažete da ne mislite samo na sebe i da ste pažljivi.
  4. Budite prirodni i spontani kao da pričate sa komšiijom ili najboljim prijateljem. Ako to učinite nećete biti anksiozni i bićete najbolja verzija sebe. To je ono što vam treba. Najlepši ste kada ste autentični i to se vidi u vašem nastupu. Suprotno je takođe tačno, kada glumite i forsirate se da budete nešto što niste to se vidi i tada izgledate čudno, izveštačeno ili ste inhibirani od treme.
  5. Ne trudite se da fascinirate. Što više se forsirate da nekoga fascinirate manja je šansa da će se to desiti. Vaš zadatak treba da bude da kreirate dobro raspoloženje i razgovor u opuštenoj i prijatnoj atmosferi.
  6. Isplanirajte unapred gde ćete ići, na koja mesta, pokažite da ste sve organizovali unapred tako da se ona ili on oseća sigurno i udobno. Na taj način pokazujete i da ste odgovorna osoba, osoba na koju se može računati.
  7. Ne tražite na prvom sastanku previše samo predložite sledeće viđenje. Ako insistirate na tome da odete kod vas kući to može biti shvaćeno kao da ste navalentni, “zagoreli” ili da ne umete da se kontrolišete.

Vladimir Mišić dipl. psiholog