U osnovi naših osećanja obično se nalaze naše neostvarene potrebe. Možda se osećate anksiozno jer se plašite šta će drugi ljudi pomisliti o vama ako pokažete neke znake panike. Potreba za prihvatanjem je u osnovi ovog straha. Kada je neko sa kim ste ostili izvesnu bliskost ode, osećate tugu ili žalost. U osnovi ovog osećanja je vaša potreba za ostvarivanjem emotivnog vezivanja. U osnovi vašeg besa kada se naljtite na partnera što nije ispoštovao dogovor koji ste imali je potreba za poštovanjem i obzirom. Kada osećate dosadu ili prazninu zbog toga što vam život izgleda previše nezanimljiv i rutinski, u osnovi je potreba za nalaženjem dubljeg smisla i značenja vašeg života.

Sagledavanjem potrebe koja leži u osnovi vaših osećanja, vi osećanjima dajete novu, dublju perspektivu. Ne osećate se besno ili tužno tek tako: znate da je u osnovi takvih osećanja određena potreba. Kada jednom steknete uvid u vaše potrebe, možete početi da osmišljavate na koji način da ih ostvraite. Ako budete ignorisali potrebe iza vaših osećanja, otkrićete da će vam se osećanja nagomilavati sve više i više do stepena kada ćete imati utisak da vas nikada neće napustiti.  Sa druge strane, možete posmatrati vaša osećanja kao znak vaše potrebe a ne kao problem. Kada budete pitali sebe zašto se osećate tužno ili besno sve vreme-to će vas odvesti do otkrivanja vaših neostvarenih potreba koje stoje iza vaših osećanja.

Nekada je sasvim lako otkriti koja potreba se krije u osnovi našeg osećanja, ali je teško suočiti se sa tom potrebom pogotovo ako je ona teško osvarljiva u realnosti. Na primer, osobe koje imaju za sobom istoriju napuštanja mogu se osećati tužno ili depresivno kad god ostanu same. Obično ako su emotivnoj vezi ovakve osobe i ako ih partner ostavi na kratko vreme to vide kao znak rastanka. U osnovi njihove tuge je „nezasita“ potreba za prisustvom druge osobe. Ovakve potrebe su nerealne i na njima bi trebalo raditi jer je nemoguće u svakom trenutku imati kraj sebe drugu osobu i potpuno je kontrolisati. Isto tako u osnovi stalnog osećanja besa je potreba da sve mora biti onako kako smo mi zamislili. To je isto tako nemoguće i bes će se smanjiti ukoliko relano sagledamo ovakvu našu potrebu. Međutim, ako smo besni jer imamo potrebu da neko ispoštuje naše vreme, najbolje je o toj potrebi obavesiti drugog na asertivan način jer je to sasvim legitimna potreba. Ili ako smo razočarani što neko nije odgovorio na našu potrebu da dođe na naš rođendan ili zaboravio na neki drugi za nas važan datum to mu treba jasno dati do znanja.

Dakle, da bismo smanjili intenzitet negativnih emocija važno je izaći u susret ili revidirati naše potrebe koje stoje u njihovoj osnovi.

Sanja Marjanović

dipl.psiholog

kontakt za zakazivanje savetovanja uživo: 064 64 93 417

kontakt za zakazivanje online savetovanja: vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com