Prvi panični napad je uslovljen značajnim stresnim događajem ili situacijom. Osobe koje su po svojoj strukturi predisponirane za panične napade, obično kao okidače za prvi panični napad imaju sledeće stresne situacije:

  • Značajan lični gubitak. Gubitak značajne osobe kroz razvod, rastavljanje, smrt je čest okidač paničnih napada. Drugi veliki gubici kao što su gubitak posla, gubitak zdravalja, ili veliki finansijski gubici, mogu takođe biti prediktori prvog paničnog napada.
  • Značajna životna promena. Značajne životne promene koje zahtevaju duže periode prilagođavanja mogu ponekad biti okidači paničnih napada. Primeri takvih događaja su venčanje, zasnivanje porodice, odlazak na fakultet, promena posla, odlazak u vojsku, selidba, ili duga fizička bolest. Može se dogoditi da bilo koji veći stres, bez obzira da li je to značajan gubitak ili velika životna promena, bude pokretač privog paničnog napada za osobu koja je već vulnerabilna tj. osetljiva iz nekih drugih razloga (npr. fragilna struktura ličnosti).
  • Psihoaktivne supstance. Nije neobično da se prvi napadi panike jave usled prevelikog unošenja čak i kofeina u organizam. Visok stepen pobuđenosti organizma podseća na simptome koji se javljaju u toku paničnog napada, samo je dovoljna malo stresnija situacija koja omogućiti da se mehanizam pokrene. Naravno, mnogo je češće indukovati panični napad usled upotrebe kokaina koji je jak stimulant čak i kod ljudi koji nisu predisponirani da imaju panične napade. Spisku možemo pridodati ,,speed“, LSD, visoke količine marihuane,itd.

Sanja Marjanović

dipl.psiholog