Kako se izboriti sa nesanicom

Kako se izboriti sa nesanicom

Nesanica nastaje usled povećanog stanja budnosti čiji uzrok mogu biti svakodnevna briga, konzumiranje određenih supstanci koje podstiču budnost ili nedovoljna dnevna aktivnost. Odmor i spavanje je jedna od bazičnih potreba organizma bez koje nema optimalnog funkcionisanja. Nesanica čini da se preko dana osećate loše, prema tome teže trpite i svakodnevni stres s kojim se suočavate na poslu, u porodici, uopšte u socijalnoj sredini. U daljem tekstu biće reči o tome kako se izboriti sa nesanicom.

Ne nosite brigu u spavaću sobu. U današnje vreme da bismo preživali moramo mnogo da radimo te većinu svog aktivnog vremena provodimo na poslu. Većina savremenih poslova sa sobom povlače odgovornost, efikasno delovanje u svakom trenutku, planiranje unapred, dobar odnos sa podređenima i nadređenima, završavanje radnih zadataka u što kraćem vremenskom roku. Kada smo na poslu pritisak je konstantan ali sa druge strane dešava se da sve svoje probleme ponesemo kući i da ih ponovo oživljavamo pred spavanje. Dakle, ono što je bitno zapamtiti je da nikako ne nosimo svoje probleme sa sobom u našu spavaću sobu. Oživljavanje problema sa posla aktivira organizam i mi ne možemo da stišamo tu aktivaciju na nivo kakav je potreban za spavanje. Problemi su za kancelariju nikako za prostor u kome živimo a posebno za prostor u kome spavamo, odmaramo se i relaksiramo.

Ne unosite supstance koje podstiču budnost. Akohol, kafa, hrana i druge supstance koje održavaju organizam budnim ako se unose  neposredno pred spavanje mogu biti direktni uzrčnici nesanice. Važno je znati da ove supstance ne treba unositi kasnije od 4-6 sati pre vremena kada ste planirali spavanje.

Izbegavajte spavanje tokom dana. Ukoliko spavate preko dana nećete biti dovoljno umorni za noćno spavanje. Normalno je da zadremate ali ne više od 30 do 45 minuta sve više od toga škodiće vašem noćnom snu.

Bavite se fizičkim aktivnostima. Vežbanjem  ne samo što ćete postići da se bolje osećate, postići da budete u formi, smanjiti napetost već će te obezbediti i bolji san. Fizičko vežbom postižete tzv. zdravi umor koji će vam sigurno osigurati i zdrav san. Važno je da ne vežbate 2 sata pred spavanje jer je organizmu potreban određeni period da se iz stanja aktiviteta vrati u normalu.

Ustalite ritam ustajanja i odlaska na spavanje. Ako kasno legnete i rano ustanete, verovatno ćete ustati sa manjkom energije, nakon toga obavljaćete sve aktivnosti znatno teže a verovatno ćete odspavati dobrih 2-3 sata preko dana, što će opet dobrineti da legnete kasnije i tako u krug. Ako želite da lakše zaspite držite se nekog ustaljenog ritma ustajanja i odlaska u krevet, nakon nekog vremena organizam će se sam navići na njega i automatski ćete padati u san.

Da rezimiramo: Nesanica nije nikakav veliki problem ona se lako rešava jednom rutinom koju treba uvesti u svoj život a koja uopšte nije rutina u lošem smislu te reči već održava jedan zdrav način življenja i omogućava produktivnost. Dakle, bavite se fizičkim aktivnostima u toku dana, izbegavajte dnevne dremke ili ih ograničite, ne uzimajte supstance koje podstiču budnost neposredno pred spavanje, ustalite ritam ustajanja i odlaska u krevet a svoje dnevne brige ostavite tamo odakle ste ih pokupili.

Mr Sanja Marjanović

dipl.psiholog i psihološki savetnik

kontakt za zakazivanje savetovanja uživo: 064 64 93 417

kontakt za zakazivanje online savetovanja: vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

Vaš Psiholog

3 komentara na: “Kako se izboriti sa nesanicom

 1. aleksandra says:

  Meni je pomogao melatonin (tablete melatonina)
  Takođe i ovo je tačno da treba ustaliti ritam odlaska na spavanje i ustajanja, dakle potruditi se da ležemo uvek u isto vreme.

 2. komentar says:

  Što se tiče melatonina pije se jedna tableta pre spavanja.
  Postoje tablete od 1mg i od 3mg
  Ako ikad krenete piti melatonin ne povećavajte dozu, naime, dokazano je da je 3 mg sasvim dovoljno za probleme s nesanicom. Takođe ako pijete neke tablete protiv depresije ili za spavanje u tom slučaju melatonin ne uzimajte.
  Nemojte očekivati zdrav i dobar san ako ste zamijenili dan za noć, da bi to okrenuli potrebno je puno truda i odvikavanja od loših navika.
  I evo još nešto o melatoninu na ovom linku:
  http://www.marksdailyapple.com/before-you-close-your-eyes-make-sure-theyre-open/#axzz3Bd6fnLP8

 3. komentar says:

  My caution with melatonin is simple: melatonin is a hormone.

  That’s right – a hormone. Like estrogen. Like testosterone. And just like taking estrogen (whether it’s Hormone Replacement Therapy or the Pill) or testosterone therapy, melatonin comes with risks. Frequent melatonin use – especially in the typical dosage of 3-6 milligrams – can trigger a bit of a vicious cycle in the brain. Supplement with melatonin regularly to get to sleep, and your body is going to produce even less, creating even greater need for the hormone. It’s not that you can’t ever take melatonin; but I think it’s important that people understand the facts.

  While I am generally against using hormones (it’s not nice to fool Mother Nature), I am in favor of using the natural version of the hormone melatonin to “reset” the diurnal clock when traveling across time zones. Because, after all, you got there by fooling Mother Nature in the first place! Humans did not evolve a mechanism to adapt to changing time zones. Jet travel can be some of the most destructive stress you can encounter, especially the older you get.

  In fact, a recent article in ScienceNow Daily News reported on the growing concern in the scientific community over the dangers of jet lag. Turns out it’s more serious than we previously realized. Jet lag increases risk of cancer, ulcers, and sleep disorders, as well as weakening the immune system. Now, this isn’t reason to stop traveling; simply be aware of the risks and take some smart precautions (drinking alcohol on the plane: not a good idea).

  I travel frequently, and I don’t suffer from jet lag, because I use melatonin judiciously in these instances. I also have a few rules about travel (feel free to crib my notes):

  – Once you’ve landed and checked in to your lodgings, immediately get an aerobic workout. This will help stimulate circulation, hormones and serotonin production – it’ll just be that much easier adjusting to the new time zone. Don’t tuck into a glass of wine or take a nap. Spend 30 minutes getting your heart racing instead.

  – Eat a small, protein-rich meal that also includes some fiber. But keep it light so your body isn’t further stressed.

  – Reset your watch and then… lie to yourself. Don’t think about it; just immediately adapt to the new time zone.

  – Of course, the goal is to adjust as soon as possible to your new time zone. If you’re flying overnight or flying to a place where everyone else will have just finished sleeping, by all means, do what you can to nap on the plane or otherwise refresh yourself.

  – Drink at least a quart of water your first day there (4 glasses).

  – Go to bed when everyone else in your new time zone goes to bed, and take 3-6 milligrams of melatonin an hour before you plan to fall asleep to make that possible.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *