Povremeni izostanici erekcije kao i povremeni izostanci orgazma predstavljaju sasvim normalnu pojavu čak i kod zrdavih i mladih muškaraca. Svakom muškarcu se to dogodilo mnogo puta ali većina njih to ne pamti. Najvažnija stvar je da se ne uznemiravate povodom mogućih neuspeha. Do povremenog izostanka erekcije ili odsustva orgazma kod muškarca može doći iz raznih razloga kao što su: stres, hronična briga, umor ili iscrpljenost, privremeni doživljaj monotonije i dosade, napetost, glavobolje i druge somatske tegobe, prevelika ili premala uzbuđenost, problemi sa kondomom itd.

Za razliku od povremenih izostanka erekcije i orgazma, učestalo javljanje ovih problema zahteva psihoterapijski tretman. Za prevazilaženje povremenih smetnji navešću nekoliko praktičnih saveta koji mogu biti od koristi svakom muškarcu.

Praktični saveti koji mogu sprečiti pojavu gubitka erekcije

Bez forsiranja i prisile – ne požurujte ni sebe ni partnerku. Ako želite da se opustite i da zaista uživate u seksu, nema mesta žurbi. Požurivanje (bez obzira da li požurujete samo sebe ili požurujete i partnerku) vas sprečava da se dovoljno opustite a zatim i u dovoljnoj meri seksualno uzbudite. Seks na brzinu pruža zadovoljstvo samo u specifičnim okolnostima (kada osećate intenzivnu strast posle duže pauze u seksu sa partnerom i sl.) ali u većini situacija seks na brzinu daje manji stepen zadovoljstva. Takođe, jako važno je da sebe ne forsirate da imate seks ako vam iz bilo kog razloga nije do seksa (zbog umora, stresa, bolova i sl.). Žurba i forsiranje nisu od koristi jer su jedini pravi razlozi sa seks – uživanje, prijatnost i intimnost sa partnerkom. Dakle, neka vaš moto bude “Što je brzo to je i kuso“.

Produžite predigru – produžena predigra može vam omogućiti mnogo prednosti. Prvo, imaćete više vremena da dobro pripremite i stimulišete vašu partnerku i učinite je spremnom za uživanje. Kada uočite da vaša partnerka uživa to će pojačati i nivo vaše uzbuđenosti. Drugo, vama je takođe potrebno neko vreme da se opustite, zaboravite na misli i ono što vam se motalo u glavi pre nego što ste ušli u spavaću sobu. Iskoristite produženu predigru za to da vas partnerka stimuliše i poveća nivo vašeg uzbuđenja. Treće, ako produžite predigru to automtski znači da se ne žurite što će vas dodatno opustiti.

Pripremite kondom – upotreba kondoma je često neophodna a ponekad može dovesti do problema sa erekcijom. Prvo, potrudite se da nabavite kondom adekvatne veličine (veličine koja vama odgovara). Kondom koji vam je mali može biti neudoban i što je još gore, može vam zadavati muke i bolove pri stavljanju na penis. To može ponekad biti frustrijajuće iskustvo koje može okupirati i skrenuti vašu pažnju sa prijatnih senzacija i tako dovesti do pada erekcije. Drugo, potrudite se da pre nego što započnete seksualni odnos, unapred pripremite kondom, otvorite ambalažu i ostavite ga na mestu koje vam je lako dostupno. To će značajno skratiti vreme potrebno za stavljanje kondoma kada za to dođe momenat.

Koristite lubrikante – lubrikanti vam nisu neophodni ali su veoma poželjni. Upotreba lubrikanata može značajno povećati stepen zadovoljstva vaše partnerke (jer sprečava bol i iritaciju pri stimulaciji) a prijaće i vama.

Razgovarajte sa parntnerkom – ključna stvar je da ne oklevate da kažete šta želite odnosno šta ne želite. Komunikacija sa partnerkom može smanjiti stid i nelagodu i može otkloniti brojne potencijalne probleme koji se mogu javiti. Na primer, ako ste napeti recite to svojoj partnerki. Tako ćete sprečiti da dođe do toga da se osećate nelagodno, da žurite i sl. Nema ničeg lošeg u tome ako ste ponekad napeti, umorni ili jednostavno nedovoljno uzbuđeni. Tada recite šta vam smeta ili tražite ono što vam treba. Ako vam treba više vremena, tražite.

Zaustavite brigu – briga oko toga da li ćete uspeti da održite erekciju ili da li ćete doživeti orgazam je vaš neprijatelj broj jedan. Što više o tome brinete veće su šanse za neuspeh. Zato odustanite od brige u startu, još pre nego što uđete u krevet. Kako ćete to ostvariti? Jednostavno, tako što ćete zauzeti stav da ne morate imati erekciju niti orgazam po svaku cenu već da samo to želite. Moranje i želje nisu isto. U seksu se ne mora ništa, ne možete se opustiti niti doživeti zadovoljstvo samoprimoravanjem. Zato odustanite od moranja.

Fokusirajte pažnju na čulne senzacije – umesto da brinete ili razmišljate tokom seksa, naučite i izvežbajte da svu svoju pažnju fokusirate na čulne senzacije – na ono što vidite, na ono što osećate (pre svega dodir). Ako uhvatite sebe da ste odsutni, da brinete ili vas jednostavno okupiraju neke misli, skrenite namerno pažnju na prijatne senzacije koje osećate u telu. Fokusiranjem na te senzacije ostvarujete dve stvari – pojačavate zadovoljstvo i onemogućavate da vam se pažnja usmeri na razmišljanje. Razmišljanje je najveći neprijatelj seksualnog uživanja.

Šta da uradite ako ne umete sami da prevaziđete problem sa erekcijom?

Naručite naš fantastični program Kako da sami prevaziđete problem sa erekcijom

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

skype: vaspsiholog

www.vaspsiholog.com