Nijedna oblast partnerskog života ne nudi više potencijala za zbunjenost, povređivanje, zastoje u odnosima i međusobno odbijanje kao što je oblast seksualnosti. Neki parovi smatraju da seks nije tema za razgovor, jer veruju da je dobar seks nešto što se podrazumeva. Neki odbijaju svaki ragovor o seksu jer sama pomisao na tu vrstu razgovora u njima pobuđuje osećanja stida, anksioznosti i frustracije.

Nekim parovima pravi je izazov a često i napor da otvoreno pričaju o seksu. Često kada partneri pričaju o seksu, njihova konverzacija o toj temi je indirektna, neprecizna, neubedljiva. Obično oboje žure da završe razgovor, sa utiskom da su razumeli želje drugog bez mnogo priče. Zašto ovakva površna komunikacija može predstavljati problem? Što ste manje jasani u onome što želite i što ne želite, manje je izgleda da će te to i ostvariti. To je pravilo koje važi u bilo kojoj vrsti komunikacije pa i u komunikaciji o seksu. Kako da ostvarite svoje seksualne želje ako o tome ne razgovarate.

Partneri treba da nauče da razgovaraju o seksu na način da se oboje osećaju sigurno. Znači da nauče pravi način da pitaju partnera šta želi i da na odgovarajući način reaguju na želje partnera. Pričom o seksu, željama i fantazijama prevazilazi se stid, anksioznost  i druge emocionalne blokade koje mogu stajati na putu dobrog seksa. Seks nije fiskultura, mehanička stvar, seks je komunikacija, razmena osećanja i naklonosti.

Cilj seksa je da partneri budu bliži, da imaju više zabave, da budu zadovoljni i da se osete vrednim i prihvaćenim u ovoj osetljivoj oblasti. Kada razgovarate sa partnerom vaš stav treba da bude da od nečega dobrog pravite još bolje. Čak iako ste trenutno zadovoljni seksom treba da naglasite ono što je pozitivno. Često očekivanjima postavljamo optimume o seksu. Nije svaki seks istog kvaliteta i intenziteta. Nekad ćete imati osećaj da su vam se duše dodirnule. Nekad će vam samo biti lepo. Nekada je seks spor, nekada brz. Razlike opstaju u okviru seksualne veze. Postoji vreme kada je seks izraz ljubavi. Očito, što češće to bolje.

Glavna karakteristika parova koji imaju dobar seks je da ga posmatraju kao izraz intimnosti  a da razlike u potrebama i željama ne shvataju lično. Seksualni život će biti još bolji ako podelite seksualne fantazije, pogotovo ako ih zajedno odigrate. Rezultat će biti visok stepen romanse, intimnosti i uzbuđenja. S toga budite aktivni, kreativni, komunicirajte, unosite novine, unapredite svoj seksualni život i na taj način osvežite vašu vezu ili brak.

Vladimir Mišić

dipl. psiholog