Tehnike za kontrolu besa

Bes predstavlja negativnu emociju koja može varirati u intenzitetu i trajanju. Osećanje besa se javlja kao impulsivna reakcija na specifičnu spoljašnju situaciju (na primer, reakcija na situaciju kada vam neko ili nešto nanese fizičku ili psihičku bol i/ili kada vam neko osujeti ostvarenje vaših želja). Ispljavanje besa i agresivnosti nije društveno prihvatljivo ponašanje jer ima negativne posledice po ljude oko nas. To nas dalje uvodi u mnogo veći-interpersonalni a ne samo lični problem. U ovom tekstu fokusiraćemo se na nekoliko psihoterapijskih tehnika kontrole besa.

U procesu psihoterapije mnogi ljudi koji govore o svom ispoljavanju besa u nekoj sitaciji (npr. udararili su ili opsovali nekog), često dodaju kako su to uradili jer nisu bili u mogućnosti da razmisle kakave će posledice njihove reakcije imati na njih i na njihovu okolinu. Znamo da se za reakciju besa govori da je posledica suženja svesti i kako zapravo mesta za razmišljanje i nema. Oni takođe govore kako ih bes vodi u agresivno ponašanje koje im donosi neprilike. Cilj terapije je da se da se ovakve osobe nauče da kontrolišu osećanje besa, što podrazumeva zapravo i  kontrolu impulsivnih misli koje se javljaju u tim trenucima. Važno je da osoba nauči kako da ovakve misli i osećanja prepozna pre nego što ga oni potpuno preplave.

Prvi korak ka ovome je učenje takozvane STOP tehnike. Klijentu se daje instrukcija da se seti poslednje situacije ispoljavanja besa. On zajedno sa psihologom pokušava da otkrije automatsku misao koja mu je u toj situaciji prošla kroz glavu. To je misao koja je direktno vodila u agresivnu reakciju (npr.,, Bio sam ljut na tog momka i pomislio sam kako je mogao da na takav način priča sa mnom. Onda sam ga udario.). Kada se ovakva misao identifikuje radi se na tome da se ona eleminiše tako što će klijent u sebi govoriti STOP na sam začetak iste. Takođe, moguće je da automatsku misao zaustaviti tako što će vizualizovati u mislima crveni znak stop čim primeti da se ona javlja. Pritom, bitno je da je klijent u stanju mišićnje tenzije dok ovo zamišlja kako bi  situacija što više nalikovala na realnu.

Sledeći korak se sastoji u tome da klijent nabroji najmanje jednu posledicu ispoljavanja besa i nepoželjnog agresivnog ponašanja za sebe i za bliske ljude kojima je stalo do njega. Dok ovo izgovara klijent to treba da čini sa osećanjem žaljenja. Zatim se klijent uvodu tehniku relaksacije gde dolazi do eleminisanja mišićne tenzije. Ovo se postiže na primer izgovaranjem u sebi rečenice ,, Moje ruke postaju sve više i više realaksirane. “ Ovakva rečenica može postojati za svaki deo tela od vrata pa nadole. Istovremeno se daje instrukcija o ritmičnom i dubokom  disanju koje deluje opuštajuće.

Nakon ovoga, klijentu se predočavaju alternativna ponašanja koja su moguća u situacijama kada pobesni. Ova ponašanja ne uključuju javljanje osećanja besa. Klijent zamišlja sebe da primenjuje ova ponašanja i proverava da li se osećanje besa gubi ili ne. Nakon ovoga ispituju se pozitivne posledice koje su povezane sa alternativnim ponašanjem koje nije agresivno. Tokom ove vežbe psiholog ističe kakve će pozitivne posledice po sebe i po druge klijent imati dok se bude ponašao na alternativan način, a sa druge strane kako će se negativne posledice sve više gomilati ukoliko se bude ponašao na prvobitan način tj. agresivno.

Ovo je samo deo tehnika koje psiholog primenjuje kako bi klijentu pomogao da iskontroliše svoj bes a zajedno sa njim i nepoželjno ponašanje. Treba imati na umu da do pozitivnih rezultata može doći samo upornim vežbanjem jer se zapravo jedan sistem odnosno mehanizam koji je postojao kod osobe zamenjuje drugim. Učenje novog načina reagovanja se odvija na nivou celog organizma – menjaju se misli, osećanja i fizička reakcija organizma. Kada se jednom usvoje alternative za stari način reagovanja to je dobar znak da se one neće pojavljivati u budućnosti ili će biti vrlo retke.

Sanja Marjanović

dipl. psiholog

 

Vaš Psiholog

13 komentara na: “Tehnike za kontrolu besa

 1. Dusica says:

  Malo deluju dosadne ove tehnike iz razloga sto se ne sme zanemariti cinjenica da daju kratkorocne rezultate, obzirom da priroda i genetika igraju ipak svoje. Vise sam za tehniku ASERTIVNOSTI, praznjenja besa putem sportskih i drugih pozitivnih aktivnosti.

  • Vaš Psiholog says:

   Ove tehnike ne iskljucuju druge koje ste pomenili.Razlika je u tome sto u nekim situacijama morate iskontrolisati bes, a ne prosto ga izbaciti iz sebe, pa onda odreagovati asertivno. Samo praznjenje besa moze biti u odredjenim socijalnim situacijama neadekvatno. Genetska predispozicija ce imati udela u tome da li cete i koliko uspesno usvojiti neku tehniku ali to ne znaci da ih je nemoguce usvojiti ako ste u tome reseni.

 2. Besan čovek says:

  Izvinite poštovani,
  ali mene interesuje da li ima neka tehnika samokontrole
  ili autokontrole ili nečeg sličnog, jer koliko sam ja shvatio
  ovaj tekst se svodi na to da posetimo stručnu službu
  u najvećem broju slučajeva je to psihijatar.Ja imam sledeći
  problem tj. mene u svakodnevnom okruženju pošto se
  često srećemo sa nepravdom, kada sam svedok neke
  nepravde ili je meni nanesena nepravda, ceo proključam i
  naravno posedujem toliku dozu samosvesnosti da ne reagujem
  u tom trenutku.Ali u meni se tada nakupi toliko besa da ja neznam
  kako da ga se oslobodim i on u meni čuči kao tempirana bomba,
  čak i sada kada se setim nekih situacija pun sam negativne energije,
  i to mi dosta puta pokvari dan i dosta utiče na kvalitet mog života uopšte.
  Da li imate neko rešenje za moj problem, a da to nije u vidu odlaska
  kod psihijatra ili uzimanja psihotika pošto mislim da oni više odmažu
  nego što pomažu, tj možda pomažu u težim slučajevima, a ja mislim da
  to kod mene u mojoj samodijagnozi nije slučaj, a takodje kao njihova
  kontraindikacija javlja se smanjenje percepcije. Rešenje?
  Poštovani, pozdrav.

  • Vaš Psiholog says:

   Postovani, emocija besa se po pravilu javlja u slucajevima kada mi MISLIMO da neko krsi nasa pravila. Dakle, mi imamo uverenje da bi neko trebao da se ponasa prema vama ili znacajnim drugima na odredjen nacin i ako se tako ne ponasa to kod nas izaziva disfunkcionalnu emociju besa. Tehnike koje stoje u tekstu su uglavnom upotrebljive u akutnim stanjima tj. pri erupciji besa ali ono sto je najvaznije promeniti jeste nase uverenje koje imamo o drugima. Npr., uverenje “On/ona/oni su nepravedni prema meni/nekome i oni se NE SMEJU tako ponasati.” je zapravo iracionalno odnosno nije u skladu sa realnoscu. Ovo je pocetna tacka u psiholoskom radu sa emocijom besa a ima ih jos. Dakle, moguce je pristupiti ovom problemu bez medikamenata u okviru psiholoskog tretmana koji su cilju usmereni i jasno strukturisani. Pozdrav.

   • Ana says:

    Meni se kao rezultat suzbijanja besa odnosno ispoljavanja negativnih emocija dogodio panicni napad tako da je svakako svaka osoba prica za sebe… ja sada osim sto ucim kako da prevazidjem napade panike ucim i kako da ispoljim bes u stresnoj situaciji.

 3. Problem says:

  Poštovani, kao i komentar prije ovog, i ja imam problem i tek sam skoro to shvatio, ja burno reagujem, i ne mogu nikako to da kontrolisem, npr. svadja sa djevojkom, pokusavam da smireno odreagujem, ali tokom svadja, kod mene bar, “poludim”, najgore od toga je sto po nekad nekog i povrijedim fizicki… Poslije toga je kajanje i ne znam sta da radim! Pokusavao sam da brojim u sebi, ignorisanjem problema, mjenjanje tema… sve samo da izbjegnem bjes, ali uobičajeno zavrsi problemom. Pa me zanima, sta da radim?

 4. dragan says:

  ja neznam kako da se izkontrolisem,jer mi je zena strasno ljubomorna,a zivim uobicajeno normalnim zivotom.zena me urnise svojim ponasanjem,da me dovede do takvog stadijuma da poludim.ljubomorna je bez razloga,a uvek me podbada necim sto nije istina!a meni kad tako nesto kaze a nije u pravu,ja besnim.kako ja da cutim,kad sam u pravu?sta da radim?

 5. Vodolija says:

  …mislim da je problem jako slozen. Ja sam devojka koja ima problem kontrole besa. U vezi sam vec pet godina i mom decku to jaaaaaaaako smeta. Iako se ispostavi da sam u vecini slucajeva u pravu,kasnije ,kad nam to pokvari,dan,nedelju ili vezu….. sve postaje manje bitno. Ne znam kako da se borim sa tim.Duuugo uspevam da kontrolisem nezadovoljstvo i bes ali uvek ispliva….i obavezno sam ja te koja sve pokvari.Ako ne pustim svoj bes,onda se osecam isto lose….postajem potistena,depresivna,rezignirana i asocijalna…jaaaaaaako nezadovoljna i to moze trajati daaanima. Ima li neko neki predlog? pozz

 6. Pomoć says:

  Jako sam mlada i imam problem sa kontrolom besa. Kada bi se obratila roditeljima ne bi me ozbiljno shvatili. Psiholog u školi mi je davao savete kako da se smirim(duboko disanje,brojanje do deset). Međutim meni to ne pomaže,ima suprotno dejstvo još više me naljuti zato što onda shvatim da ne mogu da se smirim. Vremenom(od ovog problema patim već godinu dana) sam razvila tehniku sa kojom se smirim. Jednostavno povredim sebe. Šutnem u nešto,udarim u nešto. Svesna sam da se povređujem. Međutim svesna sam i toga da ne povređujem druge.
  Problem je što živim previše težak život. Škola,novac,zahtevni roditelji,okolina. Sve to negativno utiče na mene. Moj problem je uticao,jednim delom,na to da se isključim iz svega. Lakše je kada me niko ne nervira. Međutim to je teško kada sam u školi veći deo dana.
  Zanima me da li imate neki savet kako da pristupim roditeljima a da me shvate ozbiljno.
  I da li imate neki predlog šta još da pokušam.
  Imam 15 godina i isključena sam iz života. Imam toliko godina pred sobom,problem je što ih sa ovim problebom ne vidim onako kako sam ih zamišljala…
  POMOĆ!POMOĆ!

  • razocaranaibesna says:

   Ja imam 20 i imam isti problem kao i ti. Pokusala sam da odem od kuce i da zivim kod nekoga od rodbine ali su me fizicki vratili kuci. Nemam para za psihoterapije i sranja koja mogu sebi da priuste samo burzuji (kojima nije potrebna pomoc koliko onima koji zbog nemanja para imaju mnogo vise problema sa porodicom i okolinom).
   Posle se ljudi pitaju zasto svaki sec neko izvrsi samoubistvo, zasto ima sve vise poremecenih na ovom svetu i zasto svakodnevno preko raznih medija cujemo najmanje par losih vesti.

 7. Bes says:

  Postovani.imam takodje problem sa kontrolom besa..dugo isti sakupljam u sebi i cesto se iskalim na osobe koje su mi bliske.u kombinaciji sa alkoholom moj bes postaje nepodnosljiv.cak se i ne secam sta sam radio u tom trenutku davkazem pomracenja svesti.udaram u sta stignem.vredjam ljude bez ikakvih razloga.tj nanosim bol ljudima koji to ne zasluzuju…recimo kada sam na nekom slavlju popijem sa drustvom i sve je super dok me neko nesto ne cacne.posle pocinje kosmar

 8. Ana says:

  Moje dijete ima impulsivne reakcije. U vrticu je prvo grizo djecu koja bi ga naljutila, a s vremenom je to prestalo, ali sad udari onog tko ga naljuti. Kako mu mogu pomoci s obzirom da je jos mali?

 9. Ivanka says:

  U tekstu je tehnika kontrole besa odlicno objasnjena, medjutim rad na sebi podrazumeva vanredne i stalne napore.Pre svega da je posledica besa pokazatelj trenutnog stanja naseg ega sa kojim smo se poistovetili,zaboravljajuci da je ego samo nasa ideja o sebi konstruisana kroz iskustva dozivljena od rodjenja.Bes izaziva strah ega da je ugrozen ako nije tretiran onako kako on misli da zasluzuje.Ali tvoja ideja o tebi je tvoja stvar i ne tice se nikog drugog, zato ukroti svog demona i ne dozvoli mu da vlada tobom.Odmakni se od situacije i trenutno stanje misli i emocija posmatraj kao da gledas film na tv-u, ne prianjajuci na situaciju.To je svesnost da ti nisi samo svoj ego i cak i da on “umre” ostaces ziv i mnogo zdraviji.Naravno, za ovo treba mnogo rada, muka i samokontrole.O tome pisu mnogi mudri spisi.Ali cak i da ne uspes da iskontrolises svoj bes, nije smak sveta.To samo znaci da nisi “savrsen”,prihvati sebe i radi na tome da ukrotis demona u sebi, jer tvoj neprijatelj nije “neko drugi” vec onaj u tebi.Iz licnog iskustva vam kazem da se i ja decenijama hvatam u kostac i napredujem puzevim koracima.Pozdrav svima uz napomenu da smo svi mi samo ljudi koji dozivljavaju zivot kroz iskustva, valjda smo zato i ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *