U ovom tekstu opisaćemo jednu veoma jednostavnu, ali moćnu tehniku za redukovanje stresa i otpuštanja telesne napetosti. Možete je primenjivati kod kuće, ali i na javnim mestima ako to želite (dok se vozite autobusom, stojite u redu u prodavnici, na poslu, fakultetu i slično). Prvo savladajte tehniku kod kuće, vežbajte je svakodnevno bar nedelju dana, kako bi ste stekli rutinu.

Za početak pronađite neko komforno i tiho mesto u vašem stanu gde ćete biti sami. Sedite ispravljenih leđa. Obratite pažnju na vaše telo. Da li osećate neke napetosti, tenzije, telesne senzacije? Da li primećujete da se možda osećate neudobno, grčite i stežete neke mišiće? Kada ste konstatovali gde su tenzije u vašem telu pokušajte da ih otpustite. Sada ste spremni za primenu ove tehnike.

Udahnite vazduh kroz otvorena usta. Uvlačite vazduh u usta kao da ga usisavate, kao da pijete sok na slamčicu. Udah treba da bude spor i da traje tačno deset sekundi (sve vreme lagano udišete). Dok udišete, brojite u sebi od jedan do deset. Sada počnite da izdišite polako kroz nos (usta su zatvorena) brojeći opet deset sekundi. Izdah treba da bude kao i udah, bez prekidanja. Dakle, ceo ciklus disanja (udisaj + izdisaj) traje ukupno 20 sekundi. Ponavljate ovaj ciklus. Svaki put brojite u sebi tačno deset sekundi. Nemojte žuriti, dišite mekano, lagano. Ne morate duboko udisati, odredite sami koliko vam vazduha treba. Ovde nije bitno koliko ćete duboko udahnuti već je bitan ritam i harmonija.

Vežbu možete raditi sa otvorenim ili zatvorenim očima, kako vam više prija. Tokom vežbe možda će vam se pojavljivati neke misli, vi ih samo konstatujte i nastavite dalje da dišete. Fokusirajte svoju pažnju na brojanje i disanje. Ako radite ovu vežbu sa zatvorenim očima obatite pažnju na vaše telo. Ako osetite neke tenzije nastojte da ih opustite. Zamišljajte tokom svakog izdaha kako se svaki deo vašeg tela intenzivno opušta, vaše misli polako smiruju i stišavaju i kako osećate prijatno strujanje u celom vašem telu.

Odredite koliko vam vremena prija da radite ovu vežbu. Koliko dugo ćete je raditi neka isključivo zavisi od toga koliko vam prija, vaše telo zna nabolje. U svakom slučaju nemojte preterivati, prestanite kada vam se više ne radi. Vežbu možete primenjivati svakodnevno, samo u situacijama kada ste napeti ili pred spavanje. Možete je raditi i u ležećem položaju u krevetu, dok se spremate za spavanje.

Vladimir Mišić

dipl. psiholog

email: onlinepsihoterapija@gmail.com