Stilovi razmišljanja koji vas čine depresivnim

U našim tekstovima govorili smo puno o vezi između negativnih misli i negativnih osećanja, između ostalih i depresije. Ova veza je suptilna i često se dešava da osobe koje pate od depresije ne mogu da povežu ove dve po prirodi različite stvari i smatraju da postaju depresivniji „sami od sebe“. Ipak, ukoliko počnete da obraćate pažnju na ono šta i kako mislite i na to šta u tom trenutku osećate uvidećete da možete u izvesnom smislu mentalno regulisati svoje emocije. U ovom tekstu ćemo predstaviti stilove razmišljanja koji vas lako uvode u depresivno osećanje i isto povećavaju.

Ruminacija 

Depresivne osobe su skolne da ruminiraju o negativnim stvarima tj. da pobuđuju kod sebe negativna razmišljanja i iskustva iznova i iznova.  Uobičajene ruminacije su  „ Zašto se ovo meni dešava?”, „Osećam se toliko loše da to ne mogu da podnesem!” ili „Moram razumeti zašto se takve stvari dešavaju…”. Ove beskrajne repetitivne negativne preokupacije sobom vas drže zaglavljenim u sopstvenim negativnim mislima i osećanjima.  Takođe, ruminacija vas sprečava da aktivno rešavate probleme i da se adekvatno suočavate sa svakodnevnim preprekama.

Negativna eksplikacija  

Ovaj stil podrazumeva negativno objašnjavanje događaja.  Na primer, ako se nešto loše desi vi ćete vrlo lako optužiti sebe zbog toga, razmišljati o tome kako se vaše negativne karakteristike nikada neće promeniti i generalizovati to na sve ostale situacije u vašem životu.  Možete, npr.  loše uraditi ispit ili ga pasti a onda ćete zaključiti „ Mora biti da sam glup, ja ništa ne mogu da uradim kako valja, i zbog toga najbolje bi bilo da odustanem od svega”.  Osobe koje nisu sklone ovakvom stilu razmišljanja pre će pomisliti da su uradili loše zbog toga što nisu uložile dovoljno vremena u učenje ili su zadaci bili previše teški i da bi u suprotnom uradili mnogo bolje.

Generalizovano razmišljanje 

Ovo razmišljanje podrazumeva da se situacije tumače na opštem nivou i to negativno.  Na primer, osobe koje nisu sklone ovakvom razmišljanju, misliće na sledeći način „Osetila sam se isfrustrirano jer muž nije hteo da mi pomogne oko dece prošle noći”.  Osobe koje su sklone generalizovanom načinu razmišljanja, misliće ovako: „ Život je zaista loš i izgleda da ja ne mogu da dobijem nikakvu podršku ni od koga”.  Ovakvo razmišljanje osim što uvodi u depresivno raspoloženje onemogućava da se reši problem jer problem nije precizno definisan (npr. to što muž ne može da mi pomogne čini me uznemirenom, rešenje: popričaću sa njim o tome kako bi se to stanje promenilo vs.  život je loš i ne dobijam nikakvu podršku ni od koga, rešenje izostaje jer ne znamo odakle da počnemo da rešavamo problem).

Fokusiranje pažnje na emocije pre nego na problem

Osobe koje imaju problema sa depresijom, sklone su da svoju pažnju usmeravaju pre na to kako se osećaju nego kako da reše problem. Iako su osećanja veoma važna u psihoterapiji, učenje kako da se tačno procenjuje postojeća situacija i kako da se aktivno reši problem pomaže prevladavanju svakodnevnih teškoća.

Mr Sanja Marjanović

dipl. psiholog

kontakt: 064 64 93 417

vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

skypename: psihologsanja

Profile photo of Dr Vladimir Misic
Dr Vladimir Misic

3 komentara na: “Stilovi razmišljanja koji vas čine depresivnim

  1. Tamara says:

    Vas sajt je stvarno postala boom hvala na to sto dajete chancu da svako moze da dobije odgovor na problem. Divni ste hvala prvo za vasu stranicu i hvala vama. Ovako mene je jako mucilo pitanje dali sam mozda depresivna ili nisam. Uzroki su bili opsesivni misli i anksioznost. Lose sam se jedno vreme osecala imala sam grozne misli prema osobama koje najvise voli mojoj djeci napr a cak i meni. Naravno da su simptomi tu ali manje neko pre. Problem je sad u tome sto se osecam depresivno iscrpljeno od te borbe znaci ostali si ostatki i to je to sto imam dane da sam stvarno depresivna i nemam bas volju za nista. To traje par dana pa prestane i samo su tu okp. A mene je strah da to stanje ne ostane stalno i da moram da pijem antidepresive. Dr mi je rekao da nemam depresiju ali kako se zove ovo stanje u kojim se nalazim? Mozete li mi kazati da li ke tacno jer sam procitala ko ima okp je zastocen od prave depresije? I dali ako imam te recimo depresivne faze- tako hi zovem -da li i tad vazi to da se opsesivne misli nikad nece ostvariti iako se osecam depresino jer uvjek se cita i vidi ovaj ovo uradio jer je bio depresivan dali je to potpuna druga vrste od depresije i kako mogu ja ovo moje stanje da razlikujem eh to je moje pitanje hvala unapred jod jednom hvala

  2. Tamara says:

    I u cemu je razlog izmedju prave depresije i anksiozne depresive dali to stanje moze da ostane mnogo me plasi to pitanje jer ponekad danima nemogu da dodjem sebi jer uvjek moram da proveracam dali je to prava depresija radim neke testove u net itd. Serotonin mi je uredu radila sam test uzeli su mi krv. Kad me prodje izlazim opet imam volju ali tako mi naidje.Strah me voznje i ponekad se mislim dali smijem da udjem u auto da neuradim nesta kad sam u ovom stanju.Jako se bojim da mi neostane i da nemam za nista vise volju. To bi bilo to. Hvala i izvinjavam se sto dva put pisem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *