Opsesivne misli su po svom sadržaju ometajuće i uznemiravajuće, često izgledaju besmisleno ali se uprkos svemu tome uporno ponavljaju. Sadržaj ovakvih misli je obično vezan za povređivanje drugih (često članova porodice), dobijanje zaraze, za uspostvaljanje simetrije, stalno proveravanje, za psovanje (najčešće Boga), homoseksualnost ili pedofiliju. Osobe koje imaju problema sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem (OKP), pridaju ovakvim mislima preveliki značaj zato što ih „lepe“ za svoj identitet, smatrajući da ako tako misle to znači da oni zaista imaju tendeciju da postanu ubice, homoseksualci ili bogohulnici . Takođe, ove osobe izvode pogrešan zaključak da ako nešto misle to će se zaista i dogoditi, ovakvo pogrešno izvođenje zaključaka naziva se fuzija misli i radnje i lako je prepoznatljiv simptom OKP-a.

Većina osoba koje imaju problema sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem nisu svesne jedne činjenice: Misli opterećujućeg sadržaja, kakav je sadržaj opsesivnih misli, mogu se javiti kod svih nas! U jednom istraživanju (Purdon & Clark,1992)* , cilj je bio da se ustanovi postojanje misli intruzivnog sadržaja na uzorku od 293 studenata oba pola. Nađene su ukupno 52 takve misli. Neke od njih prikazane su u tabeli, kao i procenat studenata koji su imali takve misli.

 

Prikazane intruzine misli se javlju u populaciji koja nema dijagnostikovan ni jedan mentalni poremećaj. Ako ste osoba koja se bori i strahuje povodom svojih opsesivnih misli, možete videti da se takve ili slične misli javljaju i kod drugih osoba a ne samo kod vas. Intruzivne misli postaju opsesija ukoliko im pridate preveliki značaj, smatrate da njihov sadržaj govori nešto važno o vama i kao rezultat takve interpretacije počnete sve više i više da ih se plašite. Vašim strahom se opsesivne misli „hrane“ i postaju toliko opterećenje za vas da morate da radite besmislene radnje i tražite da vas drugi razuveravaju da vi niste ono što vam vaše misli govore. Shvatite da je sve to nepotrebno! Ne plašite se, pustite ih da budu i prođu, one nemaju moć koju im vi pripisujete.

Mr Sanja Marjanović

dipl.psiholog

kontakt: 064 64 93 417

skypename: psihologsanja