Osobe koje imaju problem da budu same obično ulaze „iz veze u vezu“, ostaju u postojećoj vezi koja nije odgovarajuća ili pristaju na bilo kakve vrste odnosa samo da bi bile sa nekim pa makar to i nije po nekim njihovim kriterijumima. Strah od samoće nas sprečava da racionalno odlučujemo, da sami biramo šta je dobro a šta ne za nas same, da budemo zadovoljni sobom onakvi kakvi jesmo i na kraju da budemo zaista a ne prividno srećni i ispunjeni.

Kako se održava strah od samoće

U osnovi ovog strha, stoje iracionalna uverenja koja prihvatamo kao istinita i koje održavaju ovaj strah. Obično se javlja uverenje „Ja ne vredim ako nisam sa nekim.“ Osobe koje imaju ovakvo uverenje prosto ne mogu a da ne budu sa nekim kako bi sačuvale stabilnu sliku o sebi odnosno kako bi održali svoje samopouzdanje.To što niste sa nekim u vezi ne znači da niste vredni pažnje, da niste dovoljno kvalitetni kao osoba ili da niste privlačni. Ne treba vam druga osoba da biste se osećali zadovoljni sobom.

Još jedno pogrešno uverenje koje se javlja u vezi sa strahom od samoće je  „Ako mi neko ne posvećuje pažnju to je užasno i ja to neću moći da peživim“. Svakako je lepo kada imate partnera koji vam posvećuje pažnju ali ako to izostane to nije nešto bez čega se ne može živeti. Uvek vam pažnju može posvetiti prijatelj ili neka bliska osoba. Posebno se ovo odnosi na osobe koje ulaze u odnos sa, po njihovim kriterijumima, neadekvatnim partnerima samo da bi dobile nekakvu pažnju. Ali to je potpuno pogrešan pristup jer iz takvih odnosa obično izađu veoma razočarane. Ta razočarenja mogu kasnije proizvesti kod njih strah da uđu u novi odnos jer su konstantno bivale povređene. Dakle, nemojte zbog neprijatnog osećanja samoće ulaziti u još neprijatnije osećanje povređenosti i stvarati sebi nove strahove.

Obično kada su osobe dugo u vezi sa svojim partnerima i kada vide da veza ne funkcioniše usled straha od samoće se ne odlučuju na raskid. Ove osobe veruju da je „Bolje biti u vezi koja ne funkcioniše nogo biti sam.“ Za njih je samoća nešto strašno,navikli su da budu sa nekim i kako sada da opet budu sami. Samoća iako može biti neprijatna ona donosi mnogo novih mogućnosti. Kada se sa nekom osobom u vezi vi vaše vreme organizujete tako da je uključujete u većinu vaših aktivnosti i uvek je to stvar kompromisa. U suprotnom, kada ste sami možete svoje vreme kreirati kako vi želite, raditi stvari za sebe koje nekako niste stizali ili niste bili u mogućnosti dok ste bili u vezi. Možete se posvetiti sopstvenom razvoju, pri tom to uvek možete raditi sa nekim. Kursevi plesa, jezika, putovanja, druženja su načini da provedete slobodno vreme, radite na sabi i budete stalno u kontaktu sa novim ljudima od kojih neko možda bude vaš potencijalni novi partner.

Takođe, često postoji razmišljanje da ćete zauvek ostati sami i da nikada neće upoznati osobu koja vam odgovara. To što ste trenutno sami ne znači da nikada nećete nikoga upoznati i da ćete zauvek ostati sami. Ovakvo razmišljanje samo može da vas uvede u osećanje anksioznosti i depresije. Dopustite da vreme igra za vas, nemojte očajavati, jadikovati i plašiti se-iskoristite vreme baveći se stvarima koje vas ispunjavaju. Budite strpljivi, nemojte pristajati na odnose koji su daleko ispod vaših kriterijumima samo da biste na kratko prevazišli osećaj samoće, budite spremni da izađete iz veze koja ne funkcioniše i živite u skladu sa sobom i sa novim izazovima koji su pred vama. Nemojte provesti život razmišljajući o tome kako ste usamljeni i nesrećni, već kako da budete zadovljni sami sa sobom. Ne dajte da vašom srećom upravlja neko drugi i da ona zavisi od toga da li je taj neko sa vama ili ne, vaša sreća zavisi jedino od vas.

Mr Sanja Marjanović

dipl.psiholog

kontakt: 064 64 93 417

e-mail: vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

skype name: psihologsanja