Pasivno-agresivno ponašanje

 

Obično kada pomislimo na agresiju imamo u svesti i neku vrstu nasilja fizičkog i/ili psihičkog koju vrši agresivna osoba prema nekoj drugoj koja sve to trpi i koja je pasivna. Akt nasilja je po svojoj prirodi praćen aktivnom rušilačkom energijom. Sintagma pasivno-agresivno ponašanje je sama po sebi kontradiktorana.  Kako može neko ko je pasivan da bude ujedno i agresivan?

Šta je pasivno-agresivno ponašanje?

Pasivno-agresivno ponašanje generalno karakteriše pasivno suprotstavljanje zahtevima radnog i socijalnog okruženja, praćeno je odugovlačenjem, tvrdoglavošću, mrzovoljnošću i neefikasnošću. Ovakvo ponašanje potiče od nesposobnosti da se ljutnja i frustracija  izraze na zdrav način. Osećanja osobe, koja manifestuje ovakvo ponašanje,  su toliko suzbijena i ugušena da ona ne može da uvidi da je ljuta i ozlojeđenja. Zbog toga što ovakve osobe nemaju uvid u svoja osećanja one obično misle da ih drugi ne razumeju i da se ophode loše prema njima a kada ih konfrontiraju sa njihovim ponašanjem smatraju to krajnje uvredljivim i bezobzirnim. Takođe, ove osobe su često preterano ljubazne, uvek i prema svima, često sa osmehom na licu komunicraju sa vama sve vreme i prosto imate utisak da taj osmeh i ljubaznost nije verodostojna slika osećanja te osobe. Nekad će Vam kroz osmeh reći nešto što je uvredljivo ali Vi to nećete primetiti ili ćete biti zbunjeni jer informacije koje dobijate verbalno i telesno (kroz facijalnu ekspresiju) nisu usklađene.

Da li pasivno-agresivno ponašanje može biti ugrožavajuće?

Pasivno-agresivno ponašanje je prikriveno ,,ugrožavanje“ . Kada neko viče ili nasrne da vas udari znate da vas direktvo ugrožava.  Agresivno ponašanje je očigledno i lako ga je identifikovati. Pasivno-agresivno ponašanje je suptilno, prikriveno, to je agresija ,,u rukavicama“. Spolja sve izgleda normalno ili čak sjajno, ali unutra je tempirana bomba nezadovoljstva koja nikako da eksplodira.  Sa osobama kod kojih postoji ovakvo ponašanje nikada ne možete biti sigurni na čemu ste i šta zaista misle i osećaju prema vama.

Kako otkriti da neko manifestuje pasivno-agresivno ponašanje?

Kako je ovakvo ponašanje maskirano, vrlo ga je teško otkriti.  Ali postoje izvesni postupci koji nam pomažu da ga otkrijemo:

Zaboravljanje – Osobe koje manifestuju pasivno-agresivno ponašanje izbegavaju svoje obaveze tako što ih zaboravljaju.  Zaborave na važne datume (rodjendane, godišnjice)  ili na važne sastanke.

Okrivljavanje – Osobe koje manifestuju pasivno-agresivno ponašanje nikada nisu odgovorne za svoje postupke. Uvek je neko u njihovoj okolini kriv za ono što se događa i taj neko mora da snosi krivicu za svoja (ne)dela.

Neizražavanje ljutnje – Osobe koje manifestuju pasivno-agresivno ponašanje nikada ne izražavaju ljutnju otvoreno. U komunikaciji će biti fine ali to je samo na površini.

Strah od bliskosti – Osobe koje manifestuju pasivno-agresivno ponašanje običnu nemaju poverenje ni u koga. Zbog toga, one teže da se ne vezuju emotivno.  Inače su jako zavisne osobe i kada se za nekog vežu one deluju nezavisno ali to u suštini nisu.

Obstrukcija – Kada od osoba koje manifestuju pasivno-agresivno ponašanje nešto zatražite obično ćete na to dugo čekati ili ga nećete ni dobiti. Ovakve osobe će obično govoriti da je to što tražite njima nešto jako značajno i nateraće vas da se osetite neprijatno što ste to uopšte tražili.

Izigravanje žrtve – Osobe koje manifestuju pasivno-agresivno ponašanje stalno osećaju da se drugi prema njima nisu poneli fer.  Ukoliko zamerite ovakvoj osobi što konstantno kasni ona će se uvrediti jer u njenoj glavi uvek je neko drugi kriv što je ona zakasnila.  Ona je uvek nevina žrtva vaših ,, nerazumnih “ očekivanja.

Odugovlačenje – Osobe koje manifestuju pasivno-agresivno ponašanje veruju da rokovi postoje za sve osim za njih.  Oni rade stvari po spstvenom rasporedu i nepravedan je onaj ko od njih očekuje da rade drugačije.

Da li je moguće menjati pasivno-agresivno ponašanje?

Smatra se da su osobe kod kojih se javlja pasivno-agresivno ponašanje verovatno kao male bile učene da je ljutnja neprihvatljivo osećanje. Zbog toga su one naučile da suzbijaju svoju ljutnju i frustraciju pokazujući se spolja kao fine i predusretljive.  Menjanje ovakvog ponašanja se odvija na taj način što psiholog pokušava da otkrije ljutnju i frustraciju koja se nalazi u njegovoj osnovi. Tretman obuhvata prepoznavanje obrazaca ponašanja koje ove osobe ponavljaju  i otkrivanje odakle oni potiču i zašto se održavaju u određenim situacijama. Zatim se uče novi načini ponašanja koji su adekvatni za razne socijalne situacije.

Mr Sanja Marjanović

dipl. psiholog

kontakt: 064 64 93 417

vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

skypename: psihologsanja

Vaš Psiholog

6 komentara na: “Pasivno-agresivno ponašanje

 1. Tijana says:

  Moje postovanje,

  receno mi je da se nalazim u ovakvom stanju, i citajuci Vas clanak, 70-80% sam se pronasla!
  Da li je moguce ovo promeniti i da li mogu sebe da promenim, ukoliko nesvesno radim ove stvari?

  Unapred zahvala!

  • Vaš Psiholog says:

   Pasivno-agresivno ponasanje se moze promeniti kao i bilo koje drugo ako osoba to zeli. Naravno ne moze od jednom ali kroz neko vreme uz adekvatan psiholoski tretman i dovoljnu motivaciju moguce je. Pozdrav.
   Vaš psiholog

 2. Jelena says:

  Postovani,

  Moj sin, star 5,5 godina, je zadnjih godinu dana poceo sve vise i vise da ispoljava agresivnost. Redje je ispoljava fizickim putem, uglavnom je verbalno. Cesto je svadjalacki raspolozen, na svaku molbu ili zahtev odgovara visokim svadjalackim tonom i raspravom. Ukoliko zbog ponasanja usledi kazna onda je reakcija ili demonstrativno-ljutita ili placljiva. Iz dana u dan ponavlja iste greske, radi iste stvari za koje mu je skrenuta paznja da nisu ispravne.
  Mislila sam da je u pitanju klasicna razmazenost i neposlusnost, pa sam tragajuci po internetu za bilo kakvim savetom ili resenjem dosla do tekstova o PASIVNO-AGRESIVNOM PONASANJU.
  Sada sa sigurnoscu mogu da kazem da moj sin ima taj problem, jer sam u 80% tekstova prepoznala njegovo ponasanje.
  Molim Vas da mi kazete iz vaseg ugla koliko je ovo ozbiljan problem? Da li bi mogli da nekom promenom ponasanja, nas kao roditelja, to resimo sami ili ipak smatrate da je za ovakav problem potreban rad sa psihologom?
  Molim Vas za savet. Ne zelim da moje dete zivi ovakvim zivotom.

  Unapred Vam zahvaljujem na odvojenom vremenu i odgovoru.

 3. Mubera says:

  Posovanje,

  Prepoznala sam svaku rijec na svome muzu-pa bi molila za savjet kako da se ja ponasam prema njemu..?
  Skoro 8 god.smo u braku i imamo kcerkicu od 7 god. Ja ga kao muza volim i postujem i nevolim neki drugi „scenario“, samo bih voljela da se ja mogu nekako adekvatno postaviti-da bi nas brak uspio.
  i da…voljela bih da mi odgovorie sto je prije moguce..?
  Zahvaljujem..

 4. mr psi. sci. Srđan says:

  Poštovani,
  preteći vaše komentare učinilo mi se korisnim da vas uputim na knjigu dr sci. Bernstin Dž. Alberta „Emocionalni vampiri“ koja o ovim i sličnim temama objašnjava čak i korake kako se boriti sa pojedinim tipovima „vampira“. Zapravo sintagma „emocionalni vampir“ objašnjava tipove koji na različite načine znaju da „isisaju“ energiju čovjeku. Vrlo korisno, toplo preporučujem…

 5. natasa says:

  Ja ne mogu smisliti takve ljude više! Godinama sam ulagala u jedan takav odnos, u nadi da će se čovjek promijeniti i „nadrasti“ , ali ništa se nije dogodilo. Ne treba gubiti vrijeme na takve, neka se liječe kod psihijatra, a vi živite svoj život!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *