Fobije predstavljaju vrstu anksioznosti (straha) koja je provocirana izlaganjem nekom specifičnom objektu ili situaciji (na primer: letenje avionom, razne vrste životinja, krv, primanje inekcije, otvoren ili zatvoren prostor itd). Jedna od osnovnih karakteristika fobija je izbegavajuće ponašanja, osoba izbegava objekat ili situaciju koje se plaši. To izbegavajuće ponašanje je disfunkcionalno jer na taj način osoba održava svoju reakciju straha. Kada se susretne se objektom ili situacijom koje se plaši, osoba koja ima fobiju doživljava preteran (veoma intenzivan) strah koji može dostići i nivo napada panike. Iako se osoba intenzivno plaši on/ona prepoznaje sopstveni strah kao preteran ili nerazuman, ali to samo po sebi ne pomaže u prevladavanju straha. Fobije se nešto češće javljaju kod žena nego kod muškaraca.

Osobe koje pate od fobija su sklone preuveličavanju opasnosti, preuveličavanju verovatnoće dešavanja opasnosti (na primer: avion će se baš ovaj put srušiti), potcenjivanju sopstvenih sposobnosti za izlazak na kraj sa pretpostavljenom opasnošću (ja to ne mogu da podnesem) i potcenjivanjem pomoći sa strane (niko mi neće pomoći).

Osobe koje pate od fobija imaju neka tipična verovanja kojima stvaraju i održavaju fobijski strah. Primeri nekih od tih uverenja su:

Ako se to desi izgubiću kontrolu nad sobom
Ako me miš ujede, jako će me boleti i bol će biti neizdrživ
Ako ostanem u liftu, zaglaviću se i umreti u sopstvenom smradu i od žeđi, jer mi niko neće pomoći
Moram po svaku cenu da sprečim izlaganje „opasnoj“ situaciji
Iako znam da je situacija bezopasna, ne verujem da se nešto strašno neće dogoditi

Postoje različiti modeli terapijskog rada sa fobijama. Tretman fobija može biti isti kao i tretman drugih emocionalnih poremećaja (trajati više seansi) a može se primeniti tretman tokom samo jedne seanse (one session treatment). Tretman fobije tokom jedne seanse može trajati satima ali se završava u istom danu i daje odlične rezultate.

Vladimir Mišić dipl. psiholog