Deset osnovnih principa pravog samopouzdanja

U ovom tekstu navešću deset osnovnih prinicpa koje treba da razumete i primenite u praksi ako želite da postignete i održite trajno samopouzdanje. Pod samopouzdanjem podrazumevam pravo samopouzdanje a ne ono što se pod samopouzdanjem uobičajeno podrazumeva u laičkom shvatanju. Pročitajte u čemu je razlika između pravog i lažnog samopouzdanja ovde.

Ako budete razumeli i sledili navedene principe zaista ćete imati pravo samopouzdanje jer samopouzdanje je posledica toga kako se vi odnosite prema sebi, nezavisno od drugih, vaše prošlosti, crta ličnosti, vaših mana ili vrlina.

Osnovni principi pravog samopouzdanja

 1. Ne poredi se sa drugima – umesto poređenja sa drugima poredi svoje ponašanje sa svojim prethodnim ponašanjem ako je to svrsishodno i ako se iz toga može nešto naučiti.
 2. Ne traži odobravanje od drugih – osloni se na sebe i svoje resurse, prvo probaj da uradiš sve što možeš sam, nauči da učiš, budeš aktivan i rešavaš probleme sam.
 3. Ne odustaj od svojih želja ako ne moraš – uradi, izrazi i odbrani ono što želiš.
 4. Odustani od želja koje ne možeš da ostvariš – ako nešto ne ide pitaj sebe dva pitanja: Da li je ovo što želim realistično (da li to mogu da dobijem)? Da li mi je to neophodno da bi bih bio srećan i zadovoljan?
 5. Ne poistovećuj se sa svojim mislima, emocijama, željama, sećanjima i životnim iskustvom (životnom pričom) – budi uvek svestan svog postojanja sada i ovde nezavisno do toga kakav mentalni sadržaj doživljavaš u datom momentu, jer ti nisi mentalni sadržaj
 6. Nikada ne vrednuj sebe na osnovu nijednog kriterijuma – vrednuj i ocenjuj samo svoje ponašanje i postupke.
 7. Ne budi rigidan – budi fleksibilan i spreman da menjaš svoje ponašanje, navike i shvatanja u zavisnosti od zahteva sredine i ciljeva koje si sam sebi postavio.
 8. Ne opiri se negativnim osećanjima – prihvati negativna osećanja kao naučene, detinjaste i u suštini maladaptivne mentalne navike koje si sam stvorio kada si bio dete ili kada nisi razmišljao kao odrasla osoba. Svi tvoji ego strahovi su iluzija s toga ne moraš da ih shvataš ozbiljno, pusti ih da dođu i prođu a ti im se ne opiri, ne analiziraj ih i ne poistovećuj se sa njima.
 9. Ne forsiraj sebe niti druge ni u kom pogledu – beuzoslovno prihvati činjenicu da je svako tvorac svoj sreće i da svako ima svoj put. Nije tvoj zadatak da utičeš na to. Nemoj forsirati sebe na nešto što istinski ne želiš.
 10. Preuzmi odgovornost za sve što radiš ali ne krivi sebe za greške koje si napravio u prošlosti.

Kako ćeš se osećati kada postigneš pravo samopouzdanje?

Da li ćeš biti euofrišan, pun sebe, bolji od drugih? Ne, jer to nije samopouzdanje to je iluzija samopouzdanja koja te vraća u stanje depresije i razočaranja. Kada postigneš pravo samopouzdanje osećaćeš unutrašnji mir i slobodu. Tvoj život će ići sa lakoćom iako se u životu dešavaju i lepe i ružne stvari. Ako želiš da naučiš još o tome kako da dostigneš pravo samopouzdanje pogledaj moj program formula samopouzdanja.

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

skype: vaspsiholog

www.vaspsiholog.com

Profile photo of Vladimir Misic
Vladimir Misic

4 komentara na: “Deset osnovnih principa pravog samopouzdanja

 1. Profile photo of jheljic
  jheljic says:

  Članak je vrlo poučan i koncizan. Ono što nisam najbolje razumio je rečenica u kojoj se tvrdi da se čovjek ne treba poistovjećivati sa mislima, emocijama itd. jer čovjek nije mentalni sadržaj. Zar čovjek zaista nije mentalni sadržaj? Ako čovjeka pokreću emocije, misli itd. zar onda ne bi trebao biti mentalni sadržaj? Volio bih kada biste malo bolje ovo objasnili ili me uputili na neki članak koji to objašnjava. Sve najbolje!

 2. Slobodanka says:

  Zao mi je sto nisam znala ranije za Vas.Ovo je savrseno,nesto sto je potrebno i zdravim osobama i onima koji osecaju tegobe da se mogu javiti na pravo mesto.
  Slucajno sam trazila vezbe disanja,zbog dijafragme i zeluca,jer sam sa 16 godina zbog skolioze u Ortopedskoj bolnici na Banjici,posle svakog vezbanja imala vezbe disanja-odnosno cela grupa koja je vezbala uz inzvanrednog terapeuta.Imam neki problem,javicu se.
  Slobodanka.

 3. Mimi says:

  Ja se cesto kad se osecam lose ili kad sam tuzna ili neko vreme anksiozna i kad se u isto vreme skupim sa drugaricama sve mi imamo decu muzeve obaveze itd.. cesto u sebi se mislim: njima je bolje nego meni, one nemaju problem kao ja, osecaju se sretnije nemaju neki emocionalni problema kao ja sto se brinem i plasim za svoje zdravlje za buducnosti svoje dece .. one su srtetnije a ja sam depresivna cim tako mislim i koliko god da mi je dobro opet cu pasti u taj krug pa cu opet biti tuzna itd.. ne mogu da uzivam kad treba uvjek me ovakve misli napadnu i pokvaru mi raspolozenje .. dal moje misli imaju takvu moc da mi pokvaru razpolozenje cak sam jedne godine citav odmor tako mislila u smislu meni je lose ja imam depresiju cim nemogu da uzivam u ovom trenutku. Odma budem besna na samu sebe sto tako mislim. Uvjek su mi misli kvarimi razpolozenje cesto sam i plakala jer sam mislila drugi nemaju ovakve bolesne misli ( imala sam agresivne misli prema sebi i curici) sad sam te misli prihvatila ali me sad muci ovo sto mislim ko neko ko ima depresiju i mislim se one nemaju ovaj problem one su zdrave imaju srecu sto nemaju ovaj problem.. mozete li dati neki savjet o cemu se radi kako da prekinem ovo misljenje imam utisaj kd pocinjem u sebi da se pravdam i da ignorisem da trazim razlog da nije tako one su upornornije.. sta se desava samnom i sto mislimmovake jeli ovo pocetak depresije? A vec sam to imala samo je sadrzaj mislima bio malo drugacih.. sad samo u smislu da sam ja nesretna da su drugi sretni da cu se uvjek ovako osecati necu naci mir u sebi da cu pasti u depresiju i ubit se .. jako m plasu ove misli i osjecam se vec kao da sam u totalnoj depresiji.. hvala unapred mnogo bi vam bila zahvalna kad bi mi odg i mozda rekli sta da radim da mislim positivno i da budem opet sretnija i cjenim ovo sto imam jer zaista znam ponekad se i lose osecam sto sam moda nezahvalna a nista mi ne fali to je samo moja luda glava

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *