Anksioznost i problemi sa gutanjem

Izrazita i kontinuirana anksioznost karakteristična je po tome što je prate niz telesnih simptoma. O mnogim simptomima kao što su ubrzano disanje, ubrzan rad srca, vrtoglavica, trnjenje ekstremiteta i sl., već je bilo reči u tekstovima u kojima smo pisali o paničnim napadima. Pored ovih fizičkih simptoma može se javiti simptom koji možemo nazvati „osećaj da ne možete da progutate hranu“ ili „ osećaj da će se hrana zaglaviti (na svom putu od usta ka želudcu) i da ćete se ugušuti“ . Ovaj simptom može zaista imati svoje osnove u nekom somatskom oboljenju i važno je da se obratite lekaru kako biste to proverili. Ukoliko se lekarski nalaz pokaze kao negativan i ukoliko ste već u svom iskustvu imali npr. panične napade ili ste stalno zabrinuti onda je verovatno vaš primarni problem povišena anksioznost.

Zašto se problemi sa gutanjem mogu javiti u okviru anksioznog poremećaja?

Ukoliko ste  pod intenzivnim stresom a pri tom i skloni anksioznom reagovanju, usled oslobađanja hormona stresa doći će  do tzv. mišićne kontrakcije. Ukoliko nema relaksacije, mišići ostaju zgrčeni i vi možete imati subjektivni osećaj mišićne napetosti. Vaše grlo je takođe mišić pa se tako i u njemu stvara napetost što vas navodi na zaključak da hrana ne može da prođe kroz njega. Ovakav pogrešan zaključak i predviđanje fatalnih ishoda kao što su prestanak disanja, gušenje i sl. pojačava anksioznost ali i mišićnu napetost pa se zbog toga problem povećava.  Obično osoba prestaje da jede čvrstu hranu i prelazi na tečniju kako bi smanjila rizik od gušenja koji zapravo nije realan i postoji samo u njenoj katastrofičnoj interpretaciji .

Kako rešiti ovaj problem?

Prvo što je važno shvatiti jeste da problem sa gutanjem nije somatske već psihološke prirode i proizilazi iz vašeg pogrešnog načina interpretacije telesnih senzacija. Dakle, važno je rešiti se anksioznog  načina reagovanja koji uključuje promenu u razmišljanju i relaksaciju. Promena u razmišljanju podrazumeva alternativni način interpretacije simptoma kao i što manje obraćanje pažnje na telesne senzacije. Dalje, pre nego što progutate hranu bitno je da je sažvaćete kako treba (nekada problem može biti prebrzi unos nedovljno obrađene hrane) i ukoliko je potrebno popijte par gutljaja vode (ukoliko možete da progutate vodu to znači da možete bilo šta i da je prolaz od usta do želudca „prohodan“).  Primenjujte svakodnevno relaksaciju kroz vežbe relaksirajućeg disanja a tokom uzimanja hrane produbite disanje kako biste smanjili napetost.

Da rezimiramo, problemi sa gutanjem mogu biti rezultat somatskih oboljenjenja zato je važno prvo obratiti se lekaru i ispitati da li je problem somatske prirode. Ukoliko je nalaz negativan a vi ste skloni anksioznom reagovanju i/ili paničnim napadima najverovatnije je izvor problema psihološki. Kako biste rešili problem važno je promeniti način interpretacije telesnih senzacija, što manje obraćati pažnju na njih i provoditi što više vremena u relaksaciji. Ukoliko sami ne možete da prevaziđete ovaj problem obratite se stručnom licu-psihologu.

Mr Sanja Marjanović

dipl.psiholog

kontakt: 064 64 93 417

vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

skypename: psihologsanja

Profile photo of Vaš Psiholog
Vaš Psiholog

5 komentara na: “Anksioznost i problemi sa gutanjem

 1. amica22 says:

  A dali moze biti problem gutanje u vezi sinusa ,,kod mene sinusi imam problema ali nekad mi zna gutanje moram iskasljat se malo,strah me da nije anksioznost,a ipak mislim da do sinusa jer lijecim se jos…

 2. olivera says:

  otezano gutanje cvrste hrane,problem sa sinusima i kao da ce mi sve otici u nos sto pokusam da progutam…ukratko uzas koji traje vec 13 godina a niko ne nalazi sta je…

  • Tea says:

   Otezano gutanje, nemogucnost da udahnem vazduh, posebno kada jedem obicno se javlja, barem kod mene, kad imam potrebu da nesto kazem ili sam u nemogucnosti da nesto uradim. Shvatila sam da je to prost odgovor tela da nemam vise gde i kako da bilo sta „gutam“ i da problemi moraju da se resavaju, a ja nisam u mogucnosti to da uradim. Ima i mnogo toga sto nekim osobama nisam rekla i mislim da se davim tim neizrecenim recima. Lakse mi bude kad se posle nekog takvog osecaja, blagog napada, isplacem, nesto od te tezine izadje ali ne verujem da ce se simptom povuci dok god se ne „obracunam“ sa konkretim problemom i konkretnom osobom. Bila sam i na individualnim i grupnim terapijama, radionicama, vezbama, naucila da to malo kontrolisem ili da se nosim s tim ali kod mene to traje isto jako dugo, 12-13 godina. Posle grupne je lakse jer sam ponesto iscackala o sebi ali isto tako, postoji mnogo stvari koje takodje jos nikome nikada nisam rekla, i sve ove tegobe ce trajati dok taj „visak“ nekako ne izadje.

 3. maka says:

  Moj problem sa gutanjem se javio pre 7 godina u isto vreme su mi se javile i srcane aritmije i tafa nisam mogla da gutam tecnost da bo se vremenom prebacilo ma prpblem sa gutanjem hrane.Bila sam za sedam godima dva puta na terapiji antidepresivima po godinu dana i stanje mi se stabilizovalo,povremeno bih imala problen samo sa hranom.Onda je nedavno doslo do pogorsanja ,sada sam opet pod terapijom uspevam malo da jedem ali sto se tice bode na kasicicu.Da li je neko ima slican problem i moze li mi dati neki savet kako sebi da pomognem?

 4. ime says:

  ja imam ansioznost napade panike itd, i skinuo sam antidepresive koje sam pio dugi niz godina. knedlu u grlu i probleme sa gutanjem čvrste hrane sam skoro dobio, kao i ostale simptome anksioznosti.oni su se postepeno vratili tokom višemesečne pauze ne uzimanja antidepresiva. ja naravno znam da mi je to zbog anksioznosti (jer se ovo već dešavalo,uz sve ostale simptome, da ne nabrajam) . nekada je knedla i otežano gutanje više izraženo, a kada nalet anksioznosti popusti, tada je to blaže izraženo, kao želudac, itd. npr nekada su mi izraženiji neki drugi simptomi, a ovo kao da malo popusti ili gotovo da nestane. sada je trenutno pojačano i dok jedem ja svaki ili svakih par zalogaja zalivam jogurtom ili vodom . pošto je to vrlo neugodno, pogotovo ako imaš plitak dah i niz pratećih tegoba, može da uplaši i izazove panični napad, jer u trenutku kada misliš da ti hrana nije otišla tamo gde treba, pomisliš zapalo mi je u dušnik gušim se, pokušaš da udahneš, imaš plitak dah, i tada te zvekne napad panike. kada udahneš dublje ili shvatiš da ti u stvari dišeš i da ti ništa nije zapalo,panika u momentu prestane. pišem ovo jer mi se trenutno dešava, možda će nekom biti od pomoći ili bar lakse kada pročita moje iskustvo 🙂 .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *