Kako na depresiju utiče negativno interpretiranje njenih simptoma

Depresiju prati niz negativnih i neprijatnih simptoma od kojih su najizraženiji konstantno sniženo raspoloženje, gubitak interesovanja i gubitak energije. Osoba koja ima ove i druge psihofizičke simptome (umor, malaksalost, usporeni pokreti, nesanica, glavobolja, poremećen apetit, opšta telesna napetost) koji traju duže vreme i teško se prevazilaze, postaje preokupirana njima, percepira sebe kao bespomoćnu i vremenom razvija sekundarni simptom odnosno kod nje se stvara osećanje potištenosti povodom depresije. Dakle, ona razmišlja o tome kako je njeno stanje nepodnošljivo, kako ona to više ne može da podnese i slično što dalje može pojačati negativne simptome.

Kako negativna interpretacija simptoma depresije utiče na raspoloženje?

Većina nas želi da zna kako funkcioniše njegov organizam. Kada doživljavamo promenu raspoloženja obično tražimo razlog te promene. Dakle, hoćemo da objasnimo određeni događaj odnosno doživljaj tako što ćemo mu pripisati uzrok. Traganje za uzrokom predstavlja karakteristiku ljudskog razmišljanja. Naše emocije su zasnovane na fiziološkom uzbuđenju i našoj interpretaciji tog uzbuđenja. U zavisnosti od toga kako interpretiramo senzacije koje se javljaju pri depresivnom raspoloženju mi formiriramo njihovu psihološku komponentu. Na primer, ako interpretirate depresivno raspoloženje kao nešto što je nepodnošljivo i grozno vi ćete se držati takvog načina razmišljanja dok ne shvatite da je takvo razmišljanje pogrešno i počnete da ga menjate.

Promenite interpretaciju i počnite da simptome tumačite kao neprijatne ali razumnjive i prihvatite ih kao takve, to će smanjiti njihovo trajanje i pomoći će da se prevenira njihovo ponovno javljanje. Nećete moći momentalno da prihvatite depresivne senzacije, ali ako isključite depresivno razmišljanje povodim tih senzacija osećaćete se emotivno rasterećenije. Dakle, prihvatanje i tolerancija mogu umanjiti intenzitet depresivnog doživljaja.

Pojačan fokus na negativno i neprijatno raspoloženje i druge simptome, i kod drugih poremećaja na primer anksioznih (više o tome pročitajte ovde) takođe pojačava opšte stanje neprijatnosti. Često osoba postavlja sebi pitanja tipa: „Dokle će ovo nepodnošljivo stanje trajati?“, „Zašto mi se ovo dešava?“ i tako u krug. Ono što je potrebno je da se smanji preokupiranost sopstvenim stanjem, poveća tolerancija prema neprijatnosti, i preduzmu konkretni koraci da se ono rešava. Ako naučite da razmišljate racionalno o neprijatnim osećanjima to će ih demistifikovati i stvoriti „tampon zonu“ prema njima.

Kao simptom depresije javlja se karakterističan način razmišljanja koji takođe doprinosi održavanju neraspoloženja. Više o tome pročitajte ovde.

Mr Sanja Marjanović

dipl.psiholog

kontakt: 064 64 93 417

vaspsihologsanjamarjanovic@gmail.com

skypename: psihologsanja

Profile photo of Dr Vladimir Misic
Dr Vladimir Misic

8 komentara na: “Kako na depresiju utiče negativno interpretiranje njenih simptoma

 1. Jeja says:

  Ja imam ovaj problem (prouzrokovan dugim depresivnim i anksioznim periodom..itd)
  i sve simptome ovako tumacim.

  Pokusavam ovako kako ste rekli ali ne ide. Svesna sam da to pogorsava stanje, ali ne znam kako da pobedim.
  Sve dramaticni i tragicno shvatam i imam strah od simptoma.

  Molim Vas, postoji li neka tehnika ili neke reci n.pr
  koje bi pomogle oko problema koji ste opisali?

  • Profile photo of Dr Vladimir Misic
   Dr Vladimir Misic says:

   Poštovana, kliknite sa desne strane sajte u odeljku „tagovi“ pojam depresija ili depresivnost i tu ćete možda naći još neke korisne tekstove u vezi sa ovim problemom. U principu, bilo bi dobro da nam se javite za psiholosko savetovanje jer tekstovi su korisni ali u većini slučajeva ne mogu biti skroz od pomoći kao psihološki tretman. Srdačan pozdrav.
   Vaš psiholog

 2. Jeca says:

  Izvinjavam se, ne znam da li je pravi tekst da postavim ovo pitanje, ali se nadam da cete mi odgovoriti
  – da li se od dugotrajne depresivnosti, anskioznosti i svega sto uz to ide
  moze dobiti izvesna vrsta traume (mozda prejak izraz)?

  • Profile photo of Vaš Psiholog
   Vaš Psiholog says:

   Postovana, moguce je da osoba postane depresivna povodom svoje depresivnosti ili/i anksioznosti. To jeste jedan dodatni problem koji se javlja kod osoba koji imaju ovu vrstu problema. Obicno se to desava ukoliko osoba duze vreme ne moze da „izadje na kraj“ sa svojim simptomima ili se oni nakon nekog vremena vracaju. Srdacan pozdrav.

   • Jeca says:

    Da, to je slucaj kod mene – cesto vracanje i “ne izlazenje na kraj“.
    Zbog toga imam veliki strah od simptoma depresije i/ili anskioznosti,
    cini mi se da taj strah nekada ide do istraumiranosti.

    Hvala na odgovoru.

    • Profile photo of Vaš Psiholog
     Vaš Psiholog says:

     Nema na cemu. Izgleda da kod Vas postoji anksioznost a ne depresija povodom vracanja „dobro poznatih“ simptoma. Ukoliko ste u mogucnosti mozete nam se javiti za psiholosko savetovanje kako bismo Vam pomogli oko ove vrste straha. Srdacan pozdrav.

 3. dalila says:

  Draga jeco imam slican problem strah od depresije i njenoh simptoma . Imam anksioznost i ponekad mi se i vraca depresivno stanje i ja dramatizujem da mi se nikad mece pobojsati stanje i onda naravno kao sto pise u tekstu se jos vise uplasim i osecam se depresivna. Imam 20 termin kod psihjatra hocu da mi potvrdi da nije u pitanju depresija kamdepresija
  Nego samo anksioznost i depresivnost koja se ponekad javlja ako se poveca i zbog stresa itd.. Kolko tebi traje to stanje meni moze do dve nedelje da traje i onda se probudim kao da nista nije bilo opet sam super i ne dramatizujem ako se osecem anksiozno povodom svoji opsesivnim mislima. A kad mi naidje depresivno stanje opet pocinje dilwma najgore sto moje djete i muz ispasta jer nisam razpolozna itd imalo neko jos iskustca zelela bih znati.. Pozzz dalila

 4. Andjelka says:

  Andjelka
  već duže vreme bolujem od depresije ali sada sam strašno iscrpljena da nemogu da stojim na nogama teško
  se krećem ,pored toga imam i otežano gutanje.Molim vas da mi odgovorite dali je to sve od depresije ili
  postoji neko drugo organsko obolenje.Unapred hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *