Netolerancija na neizvesnost

neizvesnost

Ljudski um nije konstruisan tako da u potpunosti predvidi posedice svih događaja. Mi možemo predvideti posledice nekih događaja sa određenom tačnošću odnosno sa određenom verovatnoćom uzimajući u obzir razne faktore. Na primer, predviđanje da će autobus kasniti danas je u nekoj meri izvesno jer svakodnevno kasni ali ne možemo biti potpuno sigurni u to. Međutim nekada i ne znamo šta će se dogoditi jer nemamo dovoljno informacija ili prethodnih iskustava u vezi sa tim događajem. Osobe koje imaju problem sa anksioznim poremećajima teško tolerišu neizvesnost. Sklone su da ishode neizvesnih događaja tumače u negativnom kontekstu. Uobičajene rečenice ili misli ovih osoba su nalik na: „ Nešto će krenuti loše“, „Nikad ne zanaš šta će se sledeće desiti“, „Ako nešto krene loše ja to neću moći da podnesem“ . Usled ovakvih misli osećanje anksioznosti raste a strah od predstojećeg događaja postaje sve veći.

U osnovi ovakvog razmišljanja česta su uverenja o sopstvenoj neadekvatnosti ili nekompetentnosti. Ako je neki događaj u kome učestvujemo nepoznanica za nas biće nam teže da se sa njime suočimo ako mislimo da nismo dovoljno adekvatni kao osobe ili kompetentni da izvedemo neki zadatak do kraja. Strah od neizvesnosti se javlja i usled uverenja o neizbežnosti brige. Osobe koje su anksiozne veruju u sledeće: „ Iako znam da se neće dogoditi nešto loše, i dalje sam zabrinut“, „ Ja stalno brinem-takav sam“, „ Ja se budim s brigom, brinem čak i u snovima“. Ovakva uverenja su ometajuća u prevladavanju strahova i anksioznosti jer ne ostavljaju mogućnost oslobađanja od stalno prisutne napetosti.

Ljudi koji su stalno zabrinuti u pogledu „onoga što će se dogoditi“ žive sa sumnjama, zato se u njihovom ponašanju razvija hipervigilnost i rigidnost. Oni veruju da ako su stalno u stanju „pripravnosti“ ili povećane pažnje to će omogućiti da znaju kako da odreaguju. U protivnom, ako ne budu konstantno na oprezu nešto će se strašno dogoditi. Ovakva uverenja ne dopuštaju osobi da se opusti, i stvara konstantnu napetost i zastrašenost koja sputava ulazak novine u život.

Umesto da budemo u stalnom strahu šta će se dogoditi i predskazivati negativne ishode događaja korisnije je prihvatiti neizvesnost kao jednu od izvesnosti života i živeti sa tim da nam ona može doneti i dobre a ne isključivo loše stvari.

Sanja Marjanović

dipl.psiholog

Profile photo of Dr Vladimir Misic
Dr Vladimir Misic

2 komentara na: “Netolerancija na neizvesnost

 1. Jelena says:

  Sta znaci hipervigilnost? Na vise mesto u tekstovima o anks. se pojavljuje taj pojam.
  Da li je to preterano izrazena paznja na zvuke i sve sto se desava oko nas ili ?

  • Profile photo of Vaš Psiholog
   Vaš Psiholog says:

   Tako je, to je stanje povecane budnosti odn. preterane fokusiranosti na rezličite sadržaje kao i na izraženo premeštanje fokusa se jednog sadržaja na drugi. Srdacan pozdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *