4 komentara na: “Neizražavanje nezadovoljstva kao izvor stresa

 1. Silvija says:

  Bravo bravo najbolji ste!!! Citala sam mnoge tekstove i posecivala razne sjtove na ovu temu, ali Vi ste to objasnili potpuno a jednostovno. I naravno ne bih ni posetila ovu temu da se u njoj ne pronalazim. Takoreci sve sto ste rekli sve sam to ja. Ali mi jedno nije jasno zasto taj strah od iskazivanja ne zadovoljstva i ne slaganja imam samo sa drugaricama koje su priblizno mojih godina dok sa starijima od sebe nemam taj problem? Anksioznost, frustriranost i zadrzan gnev imam ili sam „dobila“ zadnjih 2-3 godine ( naravno ne konstantno) samo zato sto jednoj prijateljici sa kojom se druzim vec 15 godina ne mogu da kazem SVE sta mi smeta i sto uvek kada bih i pokusala ona bi se „pretvorila“ u zrtvu i izgovorila cuvene recenice “ a sta sam sad ja kriva“. ili “ pa da, ja sam za sve kriva, navikla sam“ i time me potpuno pokosi, i ja umesto da nastavim da pricam sta mi smeta kod nje ili zbog cega sam besna itd. ja se potpuno povucem jer momentalno osetim strah da je ne povredim. I tako, ona ne cuje od mene to sto imam da joj kazem i moze sasvim normalno da komunicira samnom, a ja odem kuci anksiozna, jos besnija( ali prema sebi) i nastavim da se ponasam kao da nista nije bilo. I sa savakim sledecim nasim vidjanjem postanem jos anksioznija. I tako ume da prodje i po godinu dana da nosim sa sobom ljutnju i gnev koji se samo kovitla i stvara mi fizicke smetnje.

 2. nama says:

  Ako zanemarimo uzroke zasto je to tako kod vas,potrebno je da nekim psihotreningom i obukom naucite da kazete,recimo drugarici ,sta mislite (e ,tu zalazimo u jos jednu temu koja je ovde na sajtu -asertivno ponasanje).niko od nas nista nece postici time ako utvrdimo da je to stanje straha izrazavanja misli i nakupljanja besa nastupilo zasto sto su vasi rodtelji sa vama postupali tako i tako ili sto nisu to i to..prosto morate da se spasavate i da presecete.ako covek sam obavlja taj psiho trening mogle bi da prodju ne samo godine nego i decenije da bi iskorenio probelm.a to nekad moze dovesti i do izrazenih i ozbiljnih somatskih ispoljavanja,tj konkretnih bolesti nekih organa i sistema organa
  .kad neko pogleda sa strane mogao bi da vam kaze-ja ne vidim sto se ti nje plasis?sto joj ne kazes to sto zelis?e ,u tom grmu lezi zec..u pitanju ste VI i vas strah i blokade ..to mozda ukazuje da stvarno ne postoje realni razlozi za vas strah ,i da morate uz pomoc treninga da shvatite da je OK da imate svoje misljenje i da ga iskazete,,i da ste vi sebi najvazniji ,da nije greh ispoljiti misljenje cak i ako nije nekome mnogo po volji.i mnogo lepo ste rekli,ta drugarica ode kuci pevajuci,a vi sa 3 dana nesanice….ja vam zelim da zavolite i postujete sebe najvise na svetu..

 3. Angelina says:

  Da sve sto ste rekli je u redu.
  Mene interesuje sta ako savrseno znate da iskazete svoje nezadovoljstvo neslaganje i slicno, ali ne smete to da uradite od straha zbog posledica toga. Npr sta ako imate supruga koji od vas zahteva da se uvek ceni samo njegovo misljenje a ako vi izrazite vase on ce vas oterati i imacete onda troje dece koja ostaju iza toga i verovatno nenormalno pate. Iz tog straha vi cutite trpite i gomilate u sebi nezadovoljstvo i gnev. Kako iskazati svoje misljenje u takvim situacijama?

 4. Milica says:

  Apsolutno je netačno da što više izlazimo nekome u susret, on nas manje poštuje. Ako ne umemo da asertivno izrazimo svoje želje i potiskujemo ih da bi se nekome dopali, obično ta druga osoba to ne zna, i „nameće“ nam svoje želje jer predpostavlja da bi se mi suprotstavili da nam nešto ne odgovara.
  Tu nije u pitanju manjak poštovanja već neiskrenost osobe koja ne ume da izrazi svoje želje iz straha da se ne bi dopala drugima ako to uradi, stavlja u zabludu svoju okoliku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *