Agresivni stil komunikacije

Osobe sa agresivnim stilom komunikacije izražavaju svoje misli, osećanja na način koji je najšešće socijalno neprihvatljiv, manipulativan ili ugrožava prava drugih ljudi. Agresivno ponašanje najčešće ima za cilj uspostavljanje kontrole nad ljudima i situacijama, demonstraciju moći ili postizanje pobede nad drugom osobom.

Kako se u komunikaciji ponaša osoba sa agresivnim stilom

U komunikaciji sa drugima osoba sa agresivnim stilom komunikacije:

 • Zahteva i naređuje
 • Optužuje i nalazi krivce
 • Ne priznaje svoje greške
 • Kritikuje osobu a ne njeno ponašanje
 • Ne sluša, prekida sagovornika
 • Govori glasno
 • Ima agresivnu gestikulaciju
 • Zuri u sagovornika

Svojim ponašanjem, osoba sa agresivnim stilom komunikacije nastoji da prenese sledeću poruku: “Ja mislim ovako, ako ti misliš drugačije glup si”, „Ja želim ovo, nebitno je šta ti želiš”, „Ovako se ja osećam, tvoja osećanja nisu važna”.

Osobe sklone agresivnom stilu komuniciranja naučile su da agresivnim ponašanjem zadovoljavaju neke svoje želje i ciljeve i zbog toga se u većini situacija ponašaju agresivno. Šta sve može biti u osnovi agresivnog ponašanja i agresivne komunikacije:

 • Agresivnost kao odbrana od stida i inferirornosti – neke osobe imaju nisko samopoštovanje, misle da su inferiorne (manje vredne, neadekvatne ili defektne), stide se i anksiozne su u stiaucijama u kojima postoji mogućnost da se otkriju ili kritikuju njihove osobine ili postupci. Zbog preplavljujućeg stida i nemogućnosti da se od njega odbrane ove osobe sklone su izlivima besa pa čak i napadima (verblanim i/ili fizičkim) na druge.
 • Agresivnost u funkciji manipulacije drugima – agresivnim ponašanjem osoba želi da drugog navede da uradi ono što ona želi, ovde je reč o instrumentalnom ponašanju.
 • Agresivnost ka izraz egoizma – osoba reaguje agresivno kada njene želje nisu ispunjene a pritom se ne obazire na želje i prava drugih. U osnovi egoizma je uverenje Baš me briga za druge.
 • Agresivnost kao izraz nemoći – osoba nekada može reagovati agresivno ako se oseća bespomoćno, odnosno ako je uplašena i ako oseća da su njena prava ili integritet ugroženi, napadnuti i da gubi kontrolu nad situacijom. Ova vrsta agresivnog reagovanja nije učestala (kao agresija koja ide iz egoizma i manipulativnih težnji) već pre situaciona (osoba reaguje agresivno samo kada procenjuje da je nemoćna ili nepravedno napadnuta).

Kako komunicirati sa agresivnim osobama

Ako želimo da zaštitimo sebe i svoja prava potrebno je da se suprotstavimo osobama sa agresivnim stilom komunikacije. Važno je da to uradimo na odlučan, samouveren, dosledan i pre svega neagresivan način. Agresivne osobe provociraju agresivne odgovore i stoga je važno da mi ne uzvraćamo agresijom jer to vodi dalje u agresivno ponašanje, produbljuje konflikt i nije efikasno. Najefikasniji način da se suprotstavite agresivnim osobama je da:

 • Govorite smirenim, jednoličnim ali samouverenim tonom – dakle, ne vičete, ne pokazujete znake besa ili straha, govorite smireno tako da pokažate osobi da vladate sobom, svojim emocijama i da vas ne može isprovocirati da i vi agresivno reagujete)
 • Saslušate osobu i nastojite da razumete zašto je besna – bitno je da osobi pokažete da ste je saslušali i da pokušate da razumete njene motive
 • Stavite do znanja osobi da ste je razumeli
 • Iznosete kratku i jasnu poruku – na primer: “Razumem da je to za vas rešenja, ali zaista ne želim to da uradim“), to učinete kratko, jasno i fokusirano, bez širenja teme i pravdanja.
 • Dosledno ponavljate tu kratku poruku – koliko god da je potrebno, sve dok osoba ne prestane da vas napada ili zahteva.

Dr Vladimir Mišić

psiholog i psihoterapeut

email: onlinepsihoterapija@gmail.com

skype: vaspsiholog

www.vaspsiholog.com

 

 

Profile photo of Dr Vladimir Misic
Dr Vladimir Misic

6 komentara na: “Agresivni stil komunikacije

 1. maja 20 says:

  ne znam sta mi se desava u poslednje vreme . stalno su mi u kuci svadje vike i buke ne mogu to da podnesem posle postajem besna .. odem u svoju sobu i ceo dan mi prodje u spavanju pokusavam da se skolin od tih vika i svadje . osecam da cu skrenuti. idem na fakultet ne mogu da ucim kad su po ceo dan svadje nemam motivaciju uopste.

 2. mica says:

  U potpunosti te razumijem točnije apsolutno shvaćam što prolaziš. Lijepo razgovaraj sa ukućanima i ako ih ne uspiješ uvjeriti na način da se stanje poboljša, moj savjet ti je: jedi u menzi, uči u knjižnici, izlazi i druži se vani što više i po mogućnosti nađi neki poslić. U kući samo spavaj i boravi što manje. U međuvremenu ako uspiješ nać neki posao, odseli se. Ne oslanjaj se previše na nikoga doli na samu sebe.

 3. Gaga says:

  Nigde nisam nasla, kako pomoci bliznjem, koji ne primecuje da ima problem, da je depresivan ili da je agresivan, besan, i sve sto ide uz to… kako mu „otvoriti oci“? Jer, lekari kazu: da svako brine za sebe, njegov problem, da li ce da trazi pomoc ili ne, da li ce da se leci ili ne. Ako nece, pokupi se i otidji… Kao da je lako to uraditi. Sigurno postoji nesto sto moze da ih pokrene, da shvate da imaju problem, da traze strucnu pomoc… da li postoji neki takav tekst, sa tom temom?

 4. Milica says:

  Zdravo imam jedno pitanje. Imam decka koji kad ga probudim ima jakonagresovno ponasanje trese se.dere svadja vredja . Ali i u ostalim stvarima je agresivan ujeda provocira.sebe uvek uzdize a mene spusta kako da se postavim po tom pitanju ? Unapred hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *